177. 2023.12.23. 00:00 Christoph Ransmayr: Cox vagy az idő múlása (2018)

Christoph Ransmayr: Cox vagy az idő múlása (2018)

A világ leghatalmasabb embere, Qiánlóng kínai császár meghívja udvarába Alister Coxot, kora leghíresebb angol órásmesterét. A birodalmát vaskézzel irányító uralkodó minden reggelt versírással kezd, a Tiltott Városban elszállásolt londoni mestertől pedig olyan óraműveket rendel, amelyek mérni tudják az emberi élet különböző szakaszainak változó időérzeteit, s ekképp a boldog gyerekkor gyorsan röpülő percei és egy halálraítélt kínok közt vánszorgó órái egyaránt leolvashatók róluk. Cox három társával leleményesnél leleményesebb szerkezeteket, a korabeli finommechanika csúcsteljesítményeit találja ki és készíti el, mígnem lehetetlennek tetsző kihívással szembesül: az örökkévalóság mérésére alkalmas órát kell megépítenie. A 2018-ban Kleist-díjjal kitüntetett, világhírű osztrák szerző regénye Adamik Lajos fordításában kerül a magyar olvasók kezébe.

Ajánló

A Kalligram Kiadónál jelent meg a keménykötésű 240 oldalas könyv Adamik Lajos fordításában. Az osztrák író eddig egyetlen Kínáról szóló fikciós történelmi regénye, ami körülbelül az 1750-es és 1760-as éveibe kalauzol minket. Az angol óra- és automatakészítő James Cox (1723-1800, a regényben Alister Cox) Csien-lung (1711-1799,... Tovább (még 381 szó)


176. 2023.12.03. 17:00 Jagiszava Szatosi: A Moriszaki Könyvesbolt (2023)

Jagiszava Szatosi: A Moriszaki Könyvesbolt (2023)

A huszonéves Takako élete fenekestül felfordul, amikor csalódik a szerelmében, ráadásul a munkahelyén is felmond. Segítségére rég nem látott nagybátyja, Szatoru siet: felajánlja, hogy költözzön be a családjuk által működtetett antikvárium, a Moriszaki Könyvesbolt emeleti szobájába. Takako vonakodva ugyan, de elfogadja a meghívást, és átköltözik Tokió Dzsinbócsó negyedébe, az "antikvárium-csodaországba", ahol egymást érik a könyvesboltok és a könyvkiadók.

Takako számára a környék kétszeresen is idegen, egyrészt azért, mert még soha nem járt arra, másrészt pedig azért, mert nem szokott olvasni. Lassanként mégis megszereti a városrészt, barátokat szerez, az olvasás pedig a szenvedélyévé válik. Amikor úgy érzi, az élete végre egyenesbe került, felbukkan egykori szerelme, Hideaki…

A Moriszaki Könyvesbolt üde és derűs japán regény, amelyből film is készült 2010-ben. Egy jelenet erejéig maga az író, Jagiszava is szerepel benne a Moriszaki Könyvesbolt egyik... Tovább (még 537 szó)


175. 2023.12.01. 23:00 Elisa Shua Dusapin: Tél Szokcsóban (2023)

Elisa Shua Dusapin: Tél Szokcsóban (2023)

Szokcso tengerparti kisváros Dél-Koreában, az észak-koreai határhoz közel. Az üdülési szezonon kívül néptelen, álmos panzióba egy francia képregényrajzoló érkezik, aki titokzatos személyiségével és szokatlan viselkedésével felkelti a panzióban dolgozó fiatal lány érdeklődését. Különös kapcsolat alakul ki a két idegen között, akik a beszélgetéseik során épp annyit mutatnak meg magukból, hogy elkerüljék a további intimitást. Miközben számos részletet tudunk meg a szokcsói halpiac ízeiről és a koreai ételek elkészítésének technikáiról, a regény csupán félszavakkal, mégis hatásosan érzékelteti a szereplők érzelmeit, a határvidék fenyegetését vagy a dél-koreai szépségkultusz visszásságait. Elisa Shua Dusapin regénye feszült, minden érzékre ható mestermű elhallgatásról, szenvedélyről, kultúrák közötti különbségekről.

Ajánló

A Magvető Kiadónál jelent meg a puha kötésű 106 oldalas könyv. A fordítást az eredeti francia nyelvből Kiss Kornélia készítette. A történet 38 számozatlan, cím nélküli, általában néhány oldalas részeket tartalmaz. Az írónő Elisa Shua Dusapin francia-dél-koreai származású írónő, aki svájci állampolgárú, így mint első svájci... Tovább (még 433 szó)


174. 2023.11.23. 23:00 Nacuisi Banja: A tenger világa (2011)

Nacuisi Banja: A tenger világa (2011)

Nacuisi Banja az egyik legjelentősebb modern japán haikuköltő, verseit maga fordítja angolra. A Meidzsi Egyetemen tanít, a Modern Haiku Társaság igazgatója. Pápai Éva nemzetközileg ismert festő, szobrász és grafikus. Vihar Judit műfordító, irodalomtörténész, a Magyar Japán Baráti Társaság elnöke. Nacuisi Banját Pápai Éva tengeri állatokat megörökítő akvarelljei ihlették, a magyar fordítás Vihar Judit munkája.

Ajánló

A Balassi Kiadónál jelent meg a keménykötésű 112 oldalas könyv. A fordítást Vihar Judit készítette, az akvarell illusztrációkat pedig Pápai Éva. A borítón kicsiben megtalálható az összes illusztráció. A fényes fotópapírra nyomtatott kötet egy előszóval kezdődik, majd következnek bal oldalt a számozott haikuk először angol majd magyar nyelven. A könyv jobb oldalán a színes akvarell illusztráció és az eredeti japán haiku kapott helyett.

A Balassi Kiadónál több hasonló 50 haikut tartalmazó kötet is megjelent, ennek a témája a tengeri állatok, a legtöbbje pedig halakról szól. Nacuisi Banja (eredeti nevén Inui Maszajuki) modern japán haikuköltő aki a mostani kötetben tengeri állatokat... Tovább (még 94 szó)


173. 2023.11.05. 23:30 Byung-Chul Han: Pszichopolitika - A neoliberalizmus és az új hatalomtechnikák (2020)

Byung-Chul Han: Pszichopolitika - A neoliberalizmus és az új hatalomtechnikák (2020)

A HATALOM BELÉNK KÖLTÖZIK.
Byung-Chul Han berlini filozófus, hasonlóan A kiégés társadalma című művében megfogalmazottakhoz, folytatja a neoliberalizmus kritikáját. Újabb munkája is olyan esszék füzére, melynek gondolatai megkerülhetetlen figyelmeztetéssé állnak össze. Leírja a neoliberális rendszer uralom- és hatalomtechnikáját, amely Foucault biopolitikájával ellentétben a pszichét tekinti kizsákmányolható termelőerőnek. Han minden aspektusában elénk tárja a szabadság válságához vezető neoliberális pszichopolitikát. Bemutatja, hogyan veszi igénybe a hatalom a lelket, s mindezt milyen új technikák révén éri el, vagyis miféle "pszichopolitikai rezsim" jellemzi korunkat.

Ajánló

A Typotex Kiadónál jelenet meg 2020-ban a puha kötésű 114 oldalas könyv. A fordítást Csordás Gábor készítette német nyelvből. A könyv összesen tizenhárom részből áll: A szabadság válsága, Okoshatalom, A vakond és a kígyó, Biopolitika, Foucault dilemmája, A "healing" mint "killing", A sokk, A barátságos Big Brother, Az érzelmek kapitalizmusa, A játszmásítás, A Big Data, A szubjektumon túl és Az... Tovább (még 486 szó)


172. 2023.10.22. 18:00 Távoli Thaiakon - Magyar fiatalok az ezerarcú Ázsiában (2003)

Távoli Thaiakon - Magyar fiatalok az ezerarcú Ázsiában (2003)

Khao muang ta lue tong lue ta nam – vallja a régi thai közmondás, azaz: ha keskeny szemű emberek városába érsz, viselkedj úgy, mintha te is az lennél! A messzi Thaiföldön egy hónapot töltött el 78 magyar fiatal, akik hazájukat képviselve utaztak el a 20. Cserkész Világdzsemborira. A nagy eseményre 28 000 vendég érkezett a világ minden sarkából. A hazatérőkben azonban nemcsak a találkozó eseményei hagytak mély nyomokat, hanem az a vendéglátóinkkal töltött idő is, ami alatt megismerhettük a távoli ország turisták előtt rejtett titkait. Egy pár napra szinte mi is egyszerű helybelivé válhattunk és nyugodtan szemlélhettük ezt a páratlanul gazdag világot. A kötet szerzői tizenéves cserkészek és vezetőik, akik emlékeiket és az utazás során gyűjtött tapasztalatokat írják le ebbe a képekkel gazdagon illusztrált kötetbe. Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik már látták ezt a messzi országot és azoknak is, akik gondolatban már sokszor bejárták Ázsia tájait. Reméljük, kincset talál benne minden kedves olvasónk!

Ajánló

A Magyar Jamboree Alapítvány támogatásával a Co-Print Kft. studióműhelyében és nyomdájában készült a CD mellékletet is tartalmazó könyv. A... Tovább (még 374 szó)


171. 2023.09.26. 22:30 Távol-keleti mesék - A tigrissé vált mandarin és más történetek (2020)

Távol-keleti mesék - A tigrissé vált mandarin és más történetek (2020)

Igazságosan ítélő mandarin, selyemtolvaj, várban lakó démonsereg és kapzsi császár kel életre a kínai, tibeti, mongol, ujgur, koreai, japán és vietnámi népi fantázia szülte elbeszélésekben. A kelet- és belső-ázsiai történetek furfang, lelemény, szorgalom és igazságosság uralta világot tárnak elénk. Egészen úgy, mint a magyar népmesék, mint általában a népmesék… És mégis máshogyan.
A Távol-Keleten tudják, hogy a mesék szellemei nem zárhatók be, nem titkolhatók el, és a történeteket újra meg újra, új és új hallgatóknak tovább kell mesélni: a bambuszrejtekhelyről, a narancsfáit kitartóan locsoló sárkányról, az őszibarackban talált fiúról vagy a tigrissé vált mandarinról.

Ajánló

A Naphegy Kiadónál jelent meg a nagyalakú, keménykötésű, nagy méretű betűkkel szedett könyv. A kiadás alapja az eredetileg 1959-ben megjelent közel ötszáz oldalas A sárkánykirály palotája című kötet. A most megjelent 128 oldalas változat egy válogatás ezekből a mesékből, amelyeket Láng Anna egész oldalas illusztráció tesznek... Tovább (még 401 szó)


170. 2023.08.10. 19:00 Pápai Éva - Nagy Endre: Kína - Ahogy egy akvarellista látja (2007)

Pápai Éva - Nagy Endre: Kína - Ahogy egy akvarellista látja (2007)

A Pápai Éva – Nagy Endre házaspár intellektuális érdeklődését a Távoli Kelet ejtette rabul. Pápai Éva festőművész megkapó akvarelljeit és Nagy Endre vegyészmérnök, akadémikus látta el rövid ismertetőkkel. A könyv láttán és olvastán kedvet kapunk, hogy mi magunk is barangoljunk a csodákkal zsúfolt Kínában.

Ajánló

A Kairosz Kiadónál jelent meg az 155 oldalas keménykötésű könyv magyar és angol nyelven. A kötet Angyal Mária művészettörténész ajánlásával kezdődik, majd ezt követi a házaspár munkája. Pápai Éva festő, szobrász, grafikus akvarell festményei váltakoznak a hozzájuk kapcsolódó leírásokkal, amelyeket vegyészmérnök férje, Nagy Endre írt. A könyvben 90 festmény és egy fotó található a szerzőkről.

A könyvben szereplő akvarell festmények épületeket, tereket, szobrokat, tárgyakat, sziklákat ábrázolnak változatos kidolgozottsággal és részletességgel. A képek félig vagy háromnegyedig töltik ki a rendelkezésre álló teljes... Tovább (még 105 szó)


169. 2023.08.09. 21:00 Isikava Takuboku - Joszano Akiko: Zilált hajam / Szomorú játékok (2003)

Isikava Takuboku - Joszano Akiko: Zilált hajam / Szomorú játékok (2003)

Joszano Akiko és Isikava Takuboku a japán tankaköltészetnek két nagy mestere volt a 20. században. A tanka ("rövid dal") a japán költészet egyik legősibb és legnépszerűbb műfaja, amely a vaka nevű hagyományos versformából fejlődött ki. A vaka első nagy gyűjteménye, a Manjósú a 8. században készült, és az előző évszázadok költészeti kincseit tartalmazza. A tanka öt sorból áll, amelyek szótagszáma 5-7-5-7-7 (összesen 31). A kötetben e két költőtől olvashatunk verseikből egy válogatást.

Ajánló

A General Press Kiadónál jelent meg a 88 oldalas könyv. A verseket Villányi G. András válogatta a és eredeti japán nyelvből magyarra fordította. Isikava Takuboku költőnőtől 66, míg Joszano Akikotól 76 vers található a kötetben. A könyv újrahasznosított papírra lett nyomtatva, s egyes versek mellett a kézírásos változata is olvasható japánul. A kötet egy előszóval kezdődik, amiben röviden megismerkedhetünk a két költővel és a műfajokkal, majd következik a költőnő portréja és versei. A kötet felénél található a Joszano Akiko portréja és a... Tovább (még 180 szó)


168. 2023.08.06. 17:30 A kínai költészet elméletéből – Tőkei Ferenc (Szerk.) (1998)

A kínai költészet elméletéből – Tőkei Ferenc (Szerk.) (1998)

A kínai költészet az ókorban eredetileg a "zene", a szertartási énekek és táncok szövegkönyveként kapott írásos formát, s ennek megfelelően az irodalom- vagy inkább költészetelmélet is a "zeneelmélet", a szertartások – természetesen konfuciánus – elméletének része, annak egyik elágazása volt.

A "zene" problémájáról konfuciánusok és kritikusaik sok vitát folytattak, amelynek bűvköréből a költészet elméletének csak a Han-dinasztia (i. e. 206 – i. sz. 220) idején sikerült kiszabadulnia. Szertartásoktól független költészet – eltekintve most a népköltéstől – voltaképpen csak ebben a korban jön létre. Különösen a korszak végén lehetünk tanúi a költészet újabb virágkorának, s ekkor vetődik fel az a kérdés is, hogy vajon mi a költészet értelme. Cao Pi ezt így válaszolja meg: lelkiállapotaink kimondása révén önmagunk kifejezése. Ebben a gondolatban szembetűnő a taoizmus hatása, amely a konfucianizmus ellenlábasaként – s mégis azzal érdekes szimbiózisban – folyamatosan termékenyíti meg a régi kínai művészetet és gondolkodást.

Válogatásunk a legkorábbi és legnagyobb hatású elméleti írásokat tartalmazza, köztük például Lu Csi A költészetről című világhíres költeményét, amely... Tovább (még 391 szó)


Aktív közösségi fordítások
The Peak (2011) 1. rész
18.7%
Love Attack (2023) 1. rész
30.73%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden pénteken:
MBC 19:05
The Brave Yong Soo-jung
KBS2 19:50
The Two Sisters
KBS1 20:30
Suji & Uri
MBC 21:50
Bitter Sweet Hell
SBS 22:00
Connection

Legfrissebb videoklipek
2024.06.14.
SPIA( 수피아) - Deeeep ( Performance Video)
eJe - 너 같은 비 ( Rain Like You)
DALsooobin( 달수빈) - Extra( 엑스트라)
Franze( 프란체) - Love Love Love ( ISOI ver.)( 아이소이 잡티로즈세럼 광고음악)
Kang Goeun( 강고은) - Let me hug you( 안아줄게)
Park Ji Hyeon( 박지현) - I like it when you smile( 그대가 웃으면 좋아)
SUHO 수호 - 무중력 ( Zero Gravity)
Live Clip GB9( 길구봉구) - Good Night
URBAN ZAKAPA( 어반자카파) - Counting Days( 열 손가락)
2024.06.13.
JUNNY - RUSH ( ft. BOBBY)
BOL4( 볼빨간사춘기) - Lips ( Feat. GISELLE( 지젤) of aespa)
Weki Meki( 위키미키) - CoinciDestiny
NAYEON - ABCD
공기남 - Merry go round ( Feat. 범준, 윤예준) Lyric Video
권진아 - Bad News ( 1 HOUR LOOP)|송스틸러 - Bad News|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist -
2024.06.12.
CSR( 첫사랑) - Pretty mob
TRENDZ ( 트렌드지) - GLOW ( ENG SUB.)
YOHAN KIM 요한킴 - hummingbird
PINKVERSE( 핑크버스) - Call Devil ( Lyric Video ( ENG Ver.))
Weki Meki( 위키미키) - CoinciDestiny
짙은 ( Zitten) - 좋단 말야 ( I Mean, I Like It)
2024.06.11.
nynas( 니나스) - Not Quite a Rockstar Yet( 아직은 락스타가 아니지만)
igloobay( 이글루베이) - Atlantis( 아틀란티스)
SUPER JUNIOR 슈퍼주니어 - Show Time
Lee Seung Chul( 이승철) - Its Rainy Day( 비가 와)
조정석 - 아로하 ( 1 HOUR LOOP) ( 슬기로운 의사생활 OST Part 3)|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
2024.06.10.
SUNGHWI( 성휘) - The hot summertime is gone( 뜨거웠던 여름은 지나가고)
K( 케이) - The Same
OSCiiL( 오씰) - Siren( 사이렌)
DJ Sparrow - 꽃 ( FLOWER) ( Feat. Gist, VVON)
Lyrics Video ichan( 정이찬) - Not Afraid( 무섭지 않아)
Lyrics Video ichan( 정이찬) - Stranger
Lyrics Video WH3N( 웬) - One love, Two Hearts( 사랑 하나 두 개의 맘)
Lyrics Video WOOJAE( 우재), Jungtune( 정튠), Chowol( 김초월), Lee Jae Sung( 이재성) - Yearbook( 롤링페이퍼)
cignature( 시그니처) - Poongdung( 풍덩)
EVERGLOW ( 에버글로우) - ZOMBIE
WayV 威神V - Give Me That
EVERGLOW ( 에버글로우) - ZOMBIE ( 1 HOUR LOOP)|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
2024.06.09.
뎁트( Dept) - Waiting for You ( Acoustic) ( Feat. Ashley Alisha) Lyric Video
Sunnie ( 써니) - Set Me Free
INFINITE( 인피니트) - Flower ( Live Clip)
유라 ( youra) & 만동 ( Mandong) - 무수히( Countlessly)
로렐 ( LauRel) - Why ( feat. x3vn) Lyric Video
KCM - not in the forecast( 예보에 없는)
HEN( 헨) - 너의 반의 반만이라도 | Come travel with me, Mom? 엄마, 단둘이 여행갈래? OST
2024.06.08.
DAEIL( 대일) - I Was Made For You( 좋아하지 않아도 돼요)
YEONJEONG( 연정) - What I Mean To Say To You Is( 전하고 싶은 말은)
Yeyoung( 예영)( Geenius) - 100 Days of Dreams( 백일몽) | 세자가 사라졌다 OST
김영석 ( Kim Young Seok) - 인형의 꿈 ( A dream of a doll)
2024.06.07.
Nicole( 니콜) - 5!6!7!8!
The Redemptions( 리뎀션즈) - Little Planet( 작은 행성)
[MV] 비비 ( BIBI) Mom's diary ( Come travel with me, Mom? X BIBI)( 일기장) | 엄마, 단둘이 여행갈래? OST -
Lyric Video SOOVI - 비비디 바비디 부 ( 나는 대놓고 신데렐라를 꿈꾼다 OST Part 2)|리릭비디오|Stone Music Playlist
GEMINI ( 제미나이) - I know ( 비밀은 없어 OST)
YOHAN KIM 요한킴 - hummingbird
하이라키 ( Hierarchy) OST 금준현 ( TIOT) ( Kum Junhyeon) - RUIN LIFE
하이라키 ( Hierarchy) OST 유라 ( youra) - RAINY DAYS
하이라키 ( Hierarchy) OST COCONA - DESIRE
하이라키 ( Hierarchy) OST jeje - WONDER
BLSG( 분리수거밴드) - B happy( 행복해져라)