160. 2023.01.21. 20:00:00 Sóvári Mónika: Szerelmem, Sanghaj (2010)

Sóvári Mónika: Szerelmem, Sanghaj (2010)

"Búcsúzóul, visszanéztem Sanghajra. Semmit sem változott, mióta idejöttem. Az emberek tömött sorokban lépkedtek a járdán, mellettük ócska biciklik hömpölyögtek, az autók megmerevedtek a dugóban. A szag is a régi volt: büdös, keserűen fanyar és ételszagú, de immár otthonos. Én változtam meg három év alatt, nem Sanghaj." – Lehet valaki szerelmes egy városba? Erre a kérdésre még adható nemleges válasz. Lehet valaki szerelmes Sanghajba? Nos, aki elolvassa Sóvári Mónika első, élénk és vibráló színekkel festett, minden fejezetében magával ragadó regényét, már biztos abban, hogy erre a kérdésre az egyetlen helyes válasz: IGEN!

Ajánló

A DUNA International Könyvkiadónál jelent meg a 173 oldalas keménykötésű, védőborítóval is ellátott könyv. A szerző a kötet három nagyobb részre osztotta, amelyekben számozatlan, de címmel jelölt rövid fejezetek kaptak helyett. A könyv az író fotóján kívül nem tartalmaz képeket.

A szerzőnő férje révén lehetőséget kap, hogy Sanghajban töltsenek néhány évet, így elutazik a Bükkből az egész család. Kapnak egy magánházat, ami ritkaság a városban, mivel főleg... Tovább (még 399 szó)


159. 2022.12.15. 21:00:00 Weina Dai Randel: Sanghaj utolsó rózsája (2022)

Weina Dai Randel: Sanghaj utolsó rózsája (2022)

A vibráló dzsesszkluboktól az ostromolt város elszegényedett utcáiig, a Sanghaj utolsó rózsája egy időtlen, magával ragadó történet szerelemről és megváltásról.

A japánok által megszállt Sanghajban két különböző kulturális hátterű embert egymás mellé sodor a végzet és a zene adta szabadság…

1940. Aj-ji Sao fiatal örökösnő és egy egykor népszerű, fényűző sanghaji éjszakai klub tulajdonosa. Ernest Reismann egy nincstelen zsidó menekült, aki Németországból érkezett, és kívülállóként menedéket keres egy óvatos idegenekkel teli városban. Majdnem minden reményét elveszíti, ám egy nap megismerkedik Aj-jival. Mikor Aj-ji alkalmazza Ernestet, hogy zongorázzon a klubjában, a szokásokkal való dacolása szenzációnak számít. Ernest hirtelen kelt hírnevének köszönhetően Aj-ji klubja ismét Sanghaj legnépszerűbb szórakozóhelyévé válik. Nemsokára ráébrednek, hogy nem csupán a dzsessz iránt érzett szenvedély köti össze őket, ám a különbségeik leküzdhetetlennek tűnnek, Aj-ji ráadásul egy másik férfi jegyese.

Miközben egyre inkább elmérgesedik a háború, Aj-ji és Ernest elszakadnak egymástól, s a szerelem és a túlélés közti választás is egyre nehezebbé válik. A nyomasztó eshetőségek végül az... Tovább (még 1185 szó)


158. 2022.12.10. 18:00:00 Halla István (szerk.): Japán haiku versnaptár (1981)

Halla István (szerk.): Japán haiku versnaptár (1981)

Európa a múlt század második felében kezdte valójában felfedezni a maga számára Japán kultúráját. Tudvalévő, hogy Van Gogh és festőtársai mennyire lelkesedtek a távol-keleti szigetország színes fametszeteiért, az irodalom megismerését azonban a nyelvi nehézségek egy időre még hátráltatták. De mikor századunk első évtizedében megjelentek a nyugati nyelvekre fordított első haiku-kötetek, valóságos irodalmi szenzációként fogadták az "impresszionista epigrammákat". Sőt, hatásukra már 1905-ben kiadták Franciaországban az első európai nyelven írt, önálló haiku-gyűjteményt. A színes fametszet elsősorban a francia impresszionista festészetre, a haiku pedig mindenekelőtt az angol-amerikai modernista költészeti irányzatra, az imagizmusra gyakorolt mély hatást, amely olyannyira tartósnak bizonyult, hogy 1963 óta American Haiku címen haiku-folyóiratot adnak ki, amely eredeti angol háromsorosokat közöl. A távol-keleti irodalmi műfajok közül mind ez ideig talán a haiku hatott leginkább a nyugati irodalomra, mégis gyakran joggal vitatják, hogy a modern haiku egyes költői vajon mennyire értik és... Tovább (még 304 szó)


157. 2022.12.10. 17:00:00 Gy. Szabó Béla: Kínai útivázlatok (1960)

Gy. Szabó Béla: Kínai útivázlatok (1960)

Gy. Szabó Béla (1905-1985) romániai magyar grafikus két kínai útjának (1956 és 1957) a története, az ott készített grafikáival illusztrálva. A Gyulafehérváron született magyar grafikus élete során bejárta Európát, ahol rengeteg rajzot, pasztellt készített, amelyekből könyvei is megjelentek. A Kínában töltött egy-egy hónapját most mi is megismerhetjük az általa írt könyv segítségével, amiben nemcsak a grafikái kaptak helyett, hanem a rá jellemző humoros és leíró történetei is.

Ajánló

Az Állami Irodalmi és Művészeti Kiadónál Bukaresten jelent meg a könyv 1960-ban, a Román Népköztársaság és a Magyar Népköztársaság közös könyvkiadási megállapodása keretében. A kötet egy előszóval kezdődik, majd a történet két nagyobb részre van felosztva.

Az első részben Gy. Szabó Béla 1956-ban Kínában tett látogatásakor és alkotásáról ír, ami 16 kisebb részből áll. A második részben az 1957-es kínai útját és munkásságát mutatja be, ami 20 kisebb részből áll. A két útját összesen 66... Tovább (még 227 szó)


156. 2022.12.03. 23:00:00 Hiraide Takasi: A macskavendég (2016)

Hiraide Takasi: A macskavendég (2016)

Egy házaspár Tokió egyik csendes részén kis házat bérel, amelyhez hatalmas, a hagyományok szerint megtervezett kert is tartozik. Mindketten a harmincas éveikben járnak, szabadúszóként otthon dolgoznak. Kis konyhájukban egyszer csak megjelenik egy macska. Kisvártatva elmegy, de másnap megint jön, aztán megint. A házaspár finom falatokat készít külön neki, és amikor nincs ott, élvezettel idézik fel, mi mindent csinált legutóbbi látogatásakor. Vendégként kezelik, nem házi kedvencként. Hirtelen mintha új értelemmel telt volna meg a férj és a feleség élete több lett benne a fény és a szín, mígnem egy napon történik valami…

Igazi kis gyöngyszemet tart kezében az Olvasó, kivételes szépségű, metaforákban gazdag történetet, amely bepillantást enged a japán lélek különös világába és a sajátos japán gondolkodásmódba. Hiraide Takasi megbecsült költő hazájában. Regénye, amely több országban bestseller lett, lírai hangulatú képekben arról mesél, milyen megfoghatatlanok az élet rejtélyei, csak távolról csodálhatja őket az ember, ahogy a macskavendéget a házaspár, akiket örökbe fogadott.

Ajánló

Az Európa Könyvkiadónál jelent meg Nagy Anita fordításában a 165 oldalas keménykötésű könyv... Tovább (még 349 szó)


155. 2022.12.03. 13:00:00 Arnold Éva: Hutong (2004)

Arnold Éva: Hutong (2004)

"1979–1985: budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, angol és olasz szak, skandinavisztika tanulmányok. 1985–1989: nyelvtanárként egyetemi és főiskolai nyelvi lektorátusokon tanított (Budapesti Műszaki Egyetem, Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola). 1989–1991 között Németországban és Svédországban élt, a Göttingeni Georg August Egyetemen német, mint idegen nyelv szakon folytatott tanulmányokat. Ebben az időszakban kezdett a fotográfiával foglalkozni. 1992-ben a budapesti 6. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet fényképész szakán szakképesítést szerzett. 1993–1994 között további tanulmányokat folytatott az Eötvös Loránd Tudományegyetem vizuális kommunikáció és média szakán. 1994-től hét évig a Magyar Távirati Iroda Fotószerkesztőségének külső munkatársaként dolgozott, így munkái hazai és külföldi napi- és hetilapokban, fotográfiai szakkiadványokban jelentek meg. 1995-től a MÚOSZ, 1997-től a Magyar Fotóriporterek Társasága tagja, 1999–2003 között a Magyar Fotóriporterek Társasága elnökségi tagja."

Ajánló

Az Argumentum Kiadónál jelent meg a nagy alakú 120 oldalas fekete-fehér fényképeket tartalmazó... Tovább (még 328 szó)


154. 2022.12.02. 23:00:00 Zoltán Anita: Tokiótól Kiotóig (1988)

Zoltán Anita: Tokiótól Kiotóig (1988)

Az ellentétek, a végletek világára készüljön fel az utazó, midőn Japánba indul. De ugyanígy a szépség és harmónia befogadására is. Mégis: leginkább arra, hogy egyszerre lép vissza a történelemben, s ugyanakkor előre. Japán más világ - szokták mondani az európai kultúra neveltjei. S akinek szerencséje úgy hozza, hogy személyesen győződhet meg róla, mennyire az, valóban el kell ismerje: más világ. Csak mégsem azért és mégsem úgy más, mint ahogy az útikönyvek, a Japánról szóló leírások ígérik. Mert mindenkire másként hat a japán csoda, aminek titkát óhatatlanul megfejteni igyekszik. Van, akit a szamurájok ősi szelleme nyűgöz le, van, akit a templomi harangok zúgása és a cseresznyevirágzás illatfelhője, van, akit a reklámok fényözöne és az elektronika, az autók és a technika csodái. Van, aki a történelem, a messzi múlt megőrzött emlékeire kíváncsi, s van, akit a modern felhőkarcolókban zajló mai élet érdekel... Mindez együtt és külön-külön is - Japán, amelynek felfedezésére szólít e könyv. Nyolc nap élményei, látnivalói összegyűjtve a fényképezőgép lencséjével - Tokiótól Kiotóig.

Ajánló

Az Officina Nova Kiadónál jelent meg a nagy alakú oldalszámozás nélküli, 80 oldalas fotóalbum. A... Tovább (még 295 szó)


153. 2022.11.11. 23:00:00 Mei Er: Tizenkettő mögött (2021)

Mei Er: Tizenkettő mögött (2021)

... a költő nem tesz mást, mint telis-tele érzelmekkel, az idő és létezés fosszíliái közt vándorolva számot vet a saját sorsával. Fel-fedezi, továbbadja, átörökíti, és saját magára vonatkoztatja a hétszáz millió év előtti jeleket. Nem kényszerít ránk semmiféle jelentést, de sok mindent sugall. A természet, az anyagi világ elemi erejéről és szépségéről szól...

Ez a kihagyásokkal és elhallgatásokkal sűrítő, mögöttes tartalmakkal soknemű tömörségben derengő költészet ebben a szemérmesen megbúvó személyességben telik meg tartalommal. "Több százmillió éve várok e pillanatra, az összes könnyel, emlékkel, fájdalommal és gyengédséggel". Itt érhető tetten Mei Er lírájának lényege: a költő tudja, ha a lét a maga teljességében vagy éppen töredékességében meg nem is érthető, de az ittlét igenis felmutatható. ... Ő az érzékek birodalmát akarja bevenni, mikor a kövek egymáshoz bújnak vagy százmillió éves gondolatokkal fejeznek be egy csókot". Az ő költészete vándorlás a Föld és a szív belsejében. Ettől modern és személyes líra ez, miközben minden rezdületében fel-felsejlik valami szemérmes matriarchális-vidékies erő...
(Turczi István)

Ajánló

A Kossuth Kiadónál jelent meg a 34 verset tartalmazó 104 oldalas verseskötet. A verseket Yu-Barta... Tovább (még 384 szó)


152. 2022.11.02. 00:00:00 Kyoichi Katayama: Kiáltsd ki a szerelmed a világ közepén (2022)

Kyoichi Katayama: Kiáltsd ki a szerelmed a világ közepén (2022)

"Négy hónap alatt történt minden, négy hónap – egy évszaknyi idő. Túl gyorsan történt minden és egy lány örökre elment. "

Sakutaro különös utazásra indul: Ausztráliába megy, és magával viszi Aki hamvait, hogy ott szórja szét, a világ közepén. A lány mindig Ausztráliáról álmodott, mindig oda vágyott, ám sosem jutott el álmai földjére, mert mindössze tizenhét évesen meghalt leukémiában. Így kezdődik Sakutaro története, amely során visszaemlékszik az első találkozásukra, a tétova kezdetekre, lassan éledő és finoman kibontakozó gimis szerelemükre, a betegséggel való küzdelemre.

Egy keserédes regény a tizenéves szerelemről, a szűnni nem akaró odaadásról és a szívfájdító veszteségről. Egy sohasem feledhető, szívünkben őrzött történet.

A regény minden idők legnagyobb könyvsikere volt Japánban, több mint 4 millió példányban fogyott el. Rendkívül népszerű film, TV-sorozat és manga is készült belőle.

Ajánló

A Művelt Nép Könyvkiadónál az Ulpius Baráti Kör ajánlásával jelent meg a 188 oldalas könyv 2022-ben... Tovább (még 583 szó)


151. 2022.10.30. 15:00:00 Byung-Chul Han: A kiégés társadalma (2019)

Byung-Chul Han: A kiégés társadalma (2019)

SAJÁT MAGUNK KIZSÁKMÁNYOLÓI LETTÜNK.
A neoliberális kapitalizmus nem az emberek megfélemlítésében, hanem az engedelmes és hasznos munkavállalók kitermelésében érdekelt. Az ember teste és az élet ideje a nyereségtöbblet kiszámításához elengedhetetlen mértékegységgé változott. A teljesítmény társadalma úgy gyarmatosította az életünket, hogy a kívülről érkező elvárásokat belső kényszerre váltotta. Mi történik akkor, ha az úr és a szolga egyetlen személyben egyesül? A bennünk összpontosuló hatalom erőszaktétele már csak testünk betegségeinek tüneteiben mutatkozhat meg. A lázadás elfojtása az önkizsákmányolás formájában jelenik meg, és az egyén önként hajszolja magát a teljes kiégésig – a tőke pedig szabadon áramlik tovább.

Hogyan jelenthet kiutat ebből a lidérces álomból az unalom, a szemlélődő figyelem vagy éppen az inspiráló fáradtság? Ha létezik korszellem, akkor Byung-Chul Han telibe találta azt. A filozófia és szociológia klasszikusait metsző pontossággal kell olvasni ahhoz, hogy a mai világ leírásához szükséges új fogalmi kereteket megalkothassuk. Jelen kötet erre tesz kísérletet.

Ajánló

A Typotex Kiadónál jelenet meg 2019-ben a 112 oldalas könyv. A fordítást Miklódy Dóra és... Tovább (még 560 szó)


Aktív közösségi fordítások
Han Yeo Reum's Memory (2017) 1. rész
11.76%
Han Yeo Reum's Memory (2017) 2. rész
11.06%
Nineteen Otters (2022) 1. rész
14.75%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden szerdán:

Legfrissebb videoklipek
2023.02.01.
Gemstone( 젬스톤) - Sad book( 이별 이야기)
MZ SooChaeHak( MZ수채학) ( 잠골버스2기) - My One and only( 하나뿐인 운명처럼)
Jeong Mi Ae( 정미애) - Dont worry( 걱정 붙들어 매)
Gemstone( 젬스톤) - Sad book( 이별 이야기)
2023.01.31.
몬채널B EP.348 - 괜찮아
GOLDBUUDA - Your Lives Matter ( Feat. Kamiyada+, Original God)
Dear Cloud( 디어클라우드) - Bye Bye Yesterday
HongDaeKwang( 홍대광) - snow light( 눈 빛)
VIVIZ( 비비지) - PULL UP
[ -
-
NOWIMYOUNG( 나우아임영), SUDO( 수도) - DIAMOND RINGS
Dohee( 도희) - ONE
김건우 ( Kim Geon Woo) - ME = ME
Dust funk - Low & High
2023.01.30.
권진아 - You ( 대행사 OST)
8TURN - TIC TAC
NCT 127 엔시티 127 - Ay-Yo
지플랫 ( Z.flat) - 눈가시 Live Clip
Lyrics Video Sondia - Dream( 꿈에)
Lyrics Video eldon - Monster
Lyrics Video Kim Feel( 김필) - Hallelujah( 나도 모르는 노래)
-
Lyrics Video K-Flow( 키네틱플로우) - Forest of Dreams( 몽환의 숲) ( feat. Yiruma( 이루마))
Welcome to UrAnus. Please Do Not Laugh | Halley and the Comets S1·E2 -
Lim Jae Chang( 임재창) - Advice to me( 내가 나에게 하는 충고)
Lyrics Video Lemon City( 레몬시티) - Once Again
TIGER EATS TOAST - Break The Wall
하진 ( HAJIN) - Times Up ( 사랑의 이해 OST)
2023.01.29.
BanHaNa( 반하나) - Because of you( 너라서 다 좋았나 봐)
ELECTRONICA Ifresh( 이프레시) - A Whole New World
태비 ( Taeb2) - Fine and Free ( Feat. 김승민 ( Kim Seungmin))
Jiho( 지호) - Wish your day shine without me( 내가 없는 너의 하루가 언제나 빛나길) ( Feat. Ekko)
1%( 원퍼센트) - I Mean It( 나 지금 진지해)
BALLAD Seo Chan Woo( 서찬우) - For You( 유채꽃)
2023.01.28.
LEE SOLOMON( 이솔로몬) - Note( 생일)
Able( 에이블) - Think About You( 너로 가득해)
ONEWE( 원위) - GRAVITY
Hyun, Ji-Hoon( 현지훈) - Abandoned( 유기( 遺棄))
2seon( 이선) - Do You Remember
류가람 ( Ryu Garam) - Holiday
2023.01.27.
'Happier’ Recording Behind the Scenes -
Kim ki Tae( 김기태) - Back In The Game
8TURN - TIC TAC TEASER #2
GUMMY( 거미) - A Song For You( 그댈 위한 노래)
-
"신도들을 더 모으거라. 세력을 키우자" #성스러운아이돌 #웹툰OST -
나히 ( Nahee) - 집 없는 물고기 ( Im Homeless) Live Clip
니브 ( NIve) - Alarm ( 대행사 OST)
비조 ( VIZO) - 사모 ( 死慕) ( condolences)
Holynn - Black Raspberry Lyric Video
2023.01.26.
몬채널B EP.346 - Deny
[ONE TAKE FILM] ✵ 이승윤 2nd Full Length Album 꿈의 거처 ✵ -
[ -
[MV] ✵ 이승윤 2nd Full Length Album 꿈의 거처 ✵ -
8TURN - TIC TAC TEASER #1
Jinyoung( 진영( GOT7)) - Letter( 편지)
Na Yoon Kwon( 나윤권) - If we…( 언젠가 우리) | The Holy Idol OST( 성스러운 아이돌 OST)
STATION 웬디 ( WENDY) X 멜로망스 ( MeloMance) - 안부 ( Miracle)
오치영 - 널 바라본다 ( 각자의 사정 OST)