Japán napok a Néprajzi Múzeumban


2024.05.28. 20:00 Írta: KACS Kategória: Esemény

Japán napok a Néprajzi Múzeumban

2024. június 1-jén és 2-án kerül megrendezésre a Magyar Japán Baráti Társaság és a Néprajzi Múzeum közös rendezvénye, a Japán napok. A két napos eseményen előadások és az állandó programok mellett különböző árusok is megtalálhatók lesznek a rendezvény helyszínén, ahol mindenféle japán ételek, dísztárgyak is megvásárolhatók lesznek. Az eseményre egy és két napos jegyek is válthatók a helyszínen vagy online.

2024. június 1. szombat

Nagyszínpad (Középső terem)

10:30 Megnyitó
A vendégeket köszönti: Takács József, a Magyar Japán Baráti Társaság elnöke és dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. Beszédet mond: Szücs Balázs, a VII. kerület, Erzsébetváros alpolgármestere. A rendezvényt megnyitja: Őexcellenciája ONO Hikariko Japán magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. A megnyitón közreműködik: a Miyabi csoport, akik a Japán napokra összeállt amatőr japán kulturális társulat. Látványos zenei produkciója keretében verseken, tánc- és budómozdulatokon keresztül a japán kultúra fontos elemeit mutatják be.

11:50 Japán ősi hangszerei: a sakuhacsi és a koto
A bemutatót tartja: Sakuhacsi (japán bambuszfuvola) – Bartucz Virág és dr. Kenéz László, a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára. Koton játszik (hagyományos japán húros, pengetős hangszer) Nagy Izabella.

12:30 Furosiki, a környezetkímélő csomagolókendő
A bemutatót a Pápai-Vonderviszt Anna japanológus, a Sűdy és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, a FloWeRAP cég tulajdonosa tartja. A furosiki tradicionális japán kendő, Japánban főként ajándékcsomagolásra és táskakészítésre használják már évszázadok óta. Az utóbbi időben a környezettudatosság eszméjével együtt ismét aranykorát éli, hiszen akárhányszor újra használható, és nem is bonyolult elsajátítani a csomózási technikát.

13:00 Simon Adrienn: A japán kimonók világa
Az előadás bepillantást enged a rendkívül közismert, ám sokszor félreértett japán öltözék történetébe. Mi is a kimonó valójában? Mikor és kik viselik? Hogyan lehet megállapítani egy darab eredetiségét?

14:00 A Szakura együttes tradicionális japán zenei koncertje
Hagyományos japán zene hagyományos japán hangszereken, japán művészek előadásában.

15:15 Miért éppen Japán? A japán harci művészetek sikerének titkai
Dr. Szabó Balázs egyetemi docens, az ELTE Japán Tanszék vezetőjének előadása. A japán harci művészetek a 20. század során meghódították a világot, szinte nincs olyan ország, ahol ne gyakorolnák ezrek a karatét, a dzsúdót, az aikidót vagy más műfajokat. A japán kulturális export, a soft power nagyon fontos elemét alkották és alkotják ma is. De miért éppen a japán harci művészetek lettek ennyire ismertek és népszerűek? Mit tudnak, amit más országok hasonló kezdeményezései nem? Az előadás erre a kérdésre próbál választ adni a japán harci művészetek történetének, szellemiségének ismertetésén keresztül.

16:00 Budo – harcművészeti bemutató
Prikkel Antal, a Yamato Budo Akadémia elnöke szervezésében a bemutatót tarja: Prikkel Antal és Marsa Ferenc – a Katori Shinto Ryu szamurájkard iskola képviselői, klasszikus támadási és védekezési mozdulatok, Szabó Balázs – aikido, Shimizu Nana – Goju Ryu karate.

17:00 Taiko – japán dobkoncert
A Dobolda Taiko dobzenekar előadása Varga Tamás zenész, doboktató vezetésével. A taiko eredeti jelentése: japán dob, a fogalom azonban mára önálló műfajt jelöl. Alapítója Oguchi Daihachi japán jazzdobos, aki az 1950-es években az évezredes japán szertartászenéket ötvözte a jazz alapritmikáival. A műfaj Japán-szerte népszerűvé vált, a szigetországban ma már 5000 körülire tehető a taiko együttesek száma. A taiko egyik alaptétele a viszonylag egyszerű ritmikák tökéletes bemutatása, általában két-három szólamban, különböző dobokon.

Előadóterem (bal oldali kisterem)

12:00 Szörnyek szigete – filmtörténeti előadás
Farkas György film- és vallástörténész előadása. A japán sárkányos szimbólumok filmes megjelenítéséről a Godzilla-filmek kapcsán.

13:00 A japán kard
Balogh Tibor, a Budo Art internetes oldal szerkesztője előadása. Az előadás átfogó képet nyújt a japán kardokról, bemutatja részeiket, helyes karbantartásukat és a kapcsolódó etikettet.

15:00 Zen buddhizmus – és ami belőle látszik
Dr. Kenéz László főiskolai docens előadása. A zen buddhizmus, vagy röviden: a zen mára európai kultúránk részévé vált, néhány jellemzőjét szinte mindenki ismeri. Kérdés azonban, hogy a zennek azok a megjelenései, amelyeket a mindennapi információs csatornáink látni engednek belőle, mennyire fedik, fedhetik valóságos létét. Az előadás néhány példával illusztrálja, miként formáltuk át a japán kultúra e jellegzetes elemét, de azt is szeretné megmutatni, miért érdemes szakítani a közképekkel és meghallani a zen számunkra is sokatmondó üzenetét.

16:00 Sárkányelemek a japán művészetben
Dr. Lázár Marianna japanológus, egyetemi adjunktus előadása. A látványos művészettörténeti időutazás a japán sárkányábrázolást mutatja be az ókortól napjainkig.

Kézműves- és vásárterem (jobb oldali kisterem) szombaton és vasárnap

Szombat 11:00–18:00 (vasárnap 17:00-ig) Furosiki
Ismerkedés a ruhák, ajándékok szállítására használt tradicionális japán csomagolókendővel.

10:30–18:00 Kalligráfia Zopcsák Ferenccel, a szépírás művészével.
A japán kalligráfia (sodó – az írás útja) a japán írásrendszer jeleinek szép kézírásos lejegyzése, a japán művészeti ágak egyike. A foglalkozás során megismerkedhetünk a világ egyik legbonyolultabb, legművészibb írásának mozzanataival.

Szombat 12:00–15:00 és 16:00-18:00 és vasárnap 11:00–14:00 és 15:00-17:00 Kimonóba bújva
Simon Adrienn japanológus segítségével egy szelfi erejéig kimonóba bújva bárki kipróbálhatja a japán életérzést. A beöltözéshez helyszíni regisztráció szükséges. Beöltözést követően 15 percre szabadon lehet fotózkodni, sétálni.

10:30–18:00 Origami. Hajtogassunk együtt papírformákat – japánul!

10:30–18:00 Sárkánykészítés kicsiknek és nagyoknak.
A kisebbekkel sárkányt színezünk, a nagyobbakkal pedig „sárkányalkatrészekből” sárkányt alkotunk.

10:30–18:00 Japán kvíz
Anime, klasszikus filmek, történelem, nevezetes helyek, Kanji Rátky Juliával.

11:00–18:00 (vasárnap 17:00-ig) Mizuhiki
A zsinórkötés és a díszítés művészete Kazue Kuwanával.

10:30–18:00 (csak vasárnap) Japán teaszertartás és tea kóstolás – Az Urasenke Teaiskola bemutatója.
Az érdeklődők egy kiselőadás keretében megismerhetik az elvet, amelynek alapján a teamester egy adott napi témát megjelenít és megkóstolhatnak különböző teákat.

2024. június 2. vasárnap
Nagyszínpad (Középső terem)

10:20 Furosiki kendőtáskák
Pápai-Vonderviszt Anna japanológus, a Sűdy és Társa Kft. ügyvezető igazgatója, a FloWeRAP cég tulajdonosa előadása Az előadáson megismerhetjük a táskacsomózásra leginkább alkalmas furosiki anyagokat és az alapcsomókat, amelyek elengedhetetlenek az esztétikus és teherbíró táskák elkészítéséhez.

11:00 Fa Sárkány japán teaszertartás
A bemutatót tartja: Rajzó Kontor Kornélia, az Urasenke Tankokai Magyarországi Japán Tea Útja Egyesület elnöke A japán teaművészet egy rendkívül összetett, jól szabályozott, ám mégis nagy szabadságfokkal rendelkező vendéglátási mód. A történelmi és kulturális hagyományok tiszteletben tartásán túl a teamester feladata, hogy az adott napi szertartás során egy „történetet meséljen el” vendégei számára. Ez a mese, a mesemondás eszköze és technikája ugyanakkor teljesen eltér a hagyományos értelemben vett meséléstől. A Fa Sárkány tematikájú japán teaszertartás megtekintését követően a résztvevők egy kiselőadás keretében megismerhetik az elvet is, amelynek alapján a teamester az adott napi témát megjeleníti.

12:00 Két év Japánban – képes élménybeszámoló
Simon Adrienn japanológus előadása. Egy egyetemista kalandjai, tapasztalatai, mindennapjai egy eldugott japán kisvárostól Tokió végtelen, nyüzsgő forgatagáig, látványos képekkel illusztrálva.

13:00 Lélegző japánkertek
Szabó Kíra végzős japán szakos hallgató előadása. A vetített képes előadás bemutatja a japánkertépítést, a kertkultúrát, a természetközpontú életfelfogást, a növényzet-ornamentikát és a kert hangjait, valamint – híres kertek felidézésével – a japán és a nyugati természetszemlélet különbözőségét. „A kertek létrehozásánál a kimeríthetetlen ötleteket megvalósítva a természet elénk tárja titkait, felajánlva magát nekünk, embereknek, hogy szimbiózisban élhessünk vele.” (Szabó Kíra)

14:00 A Szakura együttes tradicionális japán zenei koncertje
Hagyományos japán zene hagyományos japán hangszereken, japán művészek előadásában.

15:00 Josivara árnyékában – japán táncdráma
Előadják: Holló Viktória, Simon Adrienn, Major Tímea, Nagy Levente István, Szilágyi Szabolcs, Glück Nikolett, Boer Enikő Hagyományos japán táncokkal tűzdelt színdarab, amely a híres tokiói vigalmi negyed (Yoshiwara) lányainak csillogással teli, ám tragikus életébe enged bepillantást.

16:00 Cosplay – az új kultúra
Nagy Zsófia Iconoclast, divattervező, cosplayer előadása. Korunk mára megkerülhetetlen szubkultúrája a hetvenes években alakult ki Japánban, a kilencvenes évek óta pedig óriási fejlődésnek indult és nagy népszerűségnek örvend nem csak a szigetországban, de az Egyesült Államokban és Európában is. Az előadóművészet e különleges formája nem pusztán a jelmezekről szól: akik komolyan űzik a cosplay műfaját, karakterük belső adottságait is igyekeznek játékukkal megjeleníteni. „Országos és nemzetközi versenyek sokasága mutatja, hogy a műfaj művészeti értéke és színvonala figyelmet érdemel, így előadásom fókuszában lesz bemutatni a cosplay történelmét, értékét és jelentőségét azzal a szenvedéllyel, amivel magam is űzöm már 10 éve.” (Nagy Zsófia)

17:00 Japán popslágerek
Bach András japán szakos egyetemista előadása. Az előadás és a koncert témáját a japán könnyűzene meghatározó művei adják: dalok a késő 80-as évekből, mint például a Southern All-Stars című alkotása, vagy az 1990-es éveket markánsan reprezentáló Spitz együttes több száma, gitáron, feldolgozásban. Az előadás második felében a 2000-es évek zenéi hangzanak el, ezek egy részét a hallgatóság animékből is ismerheti.

Előadóterem (bal oldali kisterem)

11:00 Japán kézművesség mint spirituális vállalkozás
Zentner László, a Japán Tradíciók és Kultúra Facebook-oldal adminisztrátorának előadása A japánok esztétikus, magas funkcionalitású tárgyakat, eszközöket készítettek és készítenek ma is. Ez nem pusztán a megélhetést és az önkifejezést teszi lehetővé számukra: az alkotás folyamata mögött mély spiritualitás húzódik. Az előadás ezt igyekszik bemutatni és levonni a modern életre vonatkozó tanulságait.

12:00 A japán imázs
Dr. Hidasi Judit japanológus, egyetemi professzor előadása. A Japánról alkotott képet – a szerencsések közvetlen benyomásain kívül – másodkézből szerzett információk (útikönyvek, beszámolók, filmek, podcastok), valamint a hivatalos japán országpropaganda (country branding) alakítja. Az e három forrásból származó ismeretek azonban nemegyszer ellentmondásosak. Az előadás a japán országimázs néhány esettanulmányán keresztül mutatja be, milyennek szeretné láttatni magát Japán a 21. században.

13:00 A szamurájkultúra megjelenése a Star Wars filmekben
Dr. Galuska László főiskolai docens előadása. A filmsorozat elkészítése előtt George Lucas rendező részletesen tanulmányozta a japán kultúrát, s azt beépítette a kultikussá vált alkotásba. A képekkel gazdagon illusztrált előadás a szamurájkultúrát, a harci erényeket mutatja be, párhuzamban a jedi lovagok neveltetésével, értékrendjével, viselkedésével.

16:00 A szerencse szerepe a japán kultúrában
Balogh Miklós tanár előadása. A japán kultúrával való ismerkedés során számos alkalommal találkozunk a szerencse valamely megnyilvánulásával, az előadás ennek okait, funkcióit vizsgálja.

Jegyár: napijegy: 2800 Ft, diák és nyugdíjas 1960 Ft, kétnapos jegy: 4500 Ft, diák és nyugdíjas 3150 Ft.
Helyszín: Néprajzi Múzeum, Budapest, Dózsa György út 35, 1146
Forrás: Néprjazi Múzeum

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
The Peak (2011) 1. rész
18.7%
Love Attack (2023) 1. rész
30.73%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden kedden:
MBC 19:05
The Brave Yong Soo-jung
KBS2 19:50
The Two Sisters
KBS1 20:30
Suji & Uri
ENA 22:00
Crash
KBS2 22:10
Dare to Love Me

Legfrissebb videoklipek
2024.06.17.
MA1 - Time of Our Life( 한 페이지가 될 수 있게) ( Performance Ver.)
DANCE Jane B - Im In Love
채보훈 ( THE VANE) - 떳다!! 그녀!! ( 2024) ( 낮과 밤이 다른 그녀 OST)
Lyrics Video Byeol Eun( 별은) - Heart Race( 가슴이 뛰는데 어떡해)
Lyrics Video Lee Sangeun( 이상은) - A Deep Night( 깊은 밤)
Lyrics Video BOL4( 볼빨간사춘기) - Someday( 여름날) ( feat. Ha Hyun Sang( 하현상))
Lyrics Video Letter flow( 레터 플로우) - I dont know whats wrong with my heart( 왜 이러는지 몰라)
GEMSTONE( 젬스톤) - Meeting you 2022( 너를 만나 2022)
RIIZE 라이즈 - Boom Boom Bass
EVNNE ( 이븐) - Badder Love
Sung Si Kyung( 성시경) - Go for a Walk( 산책)
OH MY GIRL( 오마이걸) - Secret Garden( 비밀정원)
2024.06.16.
Hyejin Jang( 장혜진) - Someone Else( 다른 사람 옆에 너)
박창민 ( Park Chang Min) - Happy ( feat. TRADE L)
The Listen: Every Moment with You( 더 리슨: 너와 함께한 시간) - Old Song( 오래된 노래)
Crush - Trip ( Come travel with me, Mom? X Crush) | Come travel with me, Mom? 엄마, 단둘이 여행갈래? OST
2024.06.15.
홍강사 ( Hong Gangsa) - 정글쥬스 ( Jungle Juice) ( Prod.Suitz)
Song Min Kyung( 송민경) - GiNiTa MoZZa( 진있다멋짜) ( So cool)
GEMSTONE( 젬스톤) - Prayer( 기도)
Lyric Video Gist - 어떻게 널 사랑하지 않겠어 ( 나는 대놓고 신데렐라를 꿈꾼다 OST Part 3)|리릭비디오|Stone Music Playlist
2024.06.14.
SPIA( 수피아) - Deeeep ( Performance Video)
eJe - 너 같은 비 ( Rain Like You)
DALsooobin( 달수빈) - Extra( 엑스트라)
Franze( 프란체) - Love Love Love ( ISOI ver.)( 아이소이 잡티로즈세럼 광고음악)
Kang Goeun( 강고은) - Let me hug you( 안아줄게)
Park Ji Hyeon( 박지현) - I like it when you smile( 그대가 웃으면 좋아)
SUHO 수호 - 무중력 ( Zero Gravity)
Live Clip GB9( 길구봉구) - Good Night
URBAN ZAKAPA( 어반자카파) - Counting Days( 열 손가락)
2024.06.13.
JUNNY - RUSH ( ft. BOBBY)
BOL4( 볼빨간사춘기) - Lips ( Feat. GISELLE( 지젤) of aespa)
Weki Meki( 위키미키) - CoinciDestiny
NAYEON - ABCD
공기남 - Merry go round ( Feat. 범준, 윤예준) Lyric Video
권진아 - Bad News ( 1 HOUR LOOP)|송스틸러 - Bad News|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist -
2024.06.12.
CSR( 첫사랑) - Pretty mob
TRENDZ ( 트렌드지) - GLOW ( ENG SUB.)
YOHAN KIM 요한킴 - hummingbird
PINKVERSE( 핑크버스) - Call Devil ( Lyric Video ( ENG Ver.))
Weki Meki( 위키미키) - CoinciDestiny
짙은 ( Zitten) - 좋단 말야 ( I Mean, I Like It)
2024.06.11.
nynas( 니나스) - Not Quite a Rockstar Yet( 아직은 락스타가 아니지만)
igloobay( 이글루베이) - Atlantis( 아틀란티스)
SUPER JUNIOR 슈퍼주니어 - Show Time
Lee Seung Chul( 이승철) - Its Rainy Day( 비가 와)
조정석 - 아로하 ( 1 HOUR LOOP) ( 슬기로운 의사생활 OST Part 3)|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
2024.06.10.
SUNGHWI( 성휘) - The hot summertime is gone( 뜨거웠던 여름은 지나가고)
K( 케이) - The Same
OSCiiL( 오씰) - Siren( 사이렌)
DJ Sparrow - 꽃 ( FLOWER) ( Feat. Gist, VVON)
Lyrics Video ichan( 정이찬) - Not Afraid( 무섭지 않아)
Lyrics Video ichan( 정이찬) - Stranger
Lyrics Video WH3N( 웬) - One love, Two Hearts( 사랑 하나 두 개의 맘)
Lyrics Video WOOJAE( 우재), Jungtune( 정튠), Chowol( 김초월), Lee Jae Sung( 이재성) - Yearbook( 롤링페이퍼)
cignature( 시그니처) - Poongdung( 풍덩)
EVERGLOW ( 에버글로우) - ZOMBIE
WayV 威神V - Give Me That
EVERGLOW ( 에버글로우) - ZOMBIE ( 1 HOUR LOOP)|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
2024.06.09.
뎁트( Dept) - Waiting for You ( Acoustic) ( Feat. Ashley Alisha) Lyric Video
Sunnie ( 써니) - Set Me Free