Interjú Han Songyan Anna ku-cseng tanárnővel


2023.08.12. 20:00 Írta: KACS Kategória: Interjú

Interjú  Han Songyan Anna ku-cseng tanárnővel

Han Songyan Annát már többször láttam ku-csengen játszani, a Kínai Kulturális Napon a Corvinus Egyetemen és az Eastwin Gasztronómiai Udvar megnyitóján, ahol a tanítványaival együtt lépett fel. Ekkor lehetőségem nyílt vele beszélni, s meglepetésemre magyarul szólalt meg, pedig akkor alig egy hónapja kezdett el magyarul tanulni. Így megbeszéltem vele egy interjút, ami egy lábsérülése miatt későbbre tolódott, de amint meggyógyult, július végén a stúdiójában vendégül látott egy rövid ku-cseng bemutató és egy interjú keretében.

- Kínában milyen volt a gyerekkorod, hol nőttél fel?

- Harbinban születtem, egy gyönyörű nagyvárosban az észak-kínai Heilongjiang tartományban. A város lakossága megközelítőleg 10 millió, és Jégváros néven is ismert, mert Kínában itt van a leghidegebb, és itt a leghosszabb a tél, de a táj mindig nagyon szép. A boldog gyermekkoromat a szerető szüleimmel éltem, akik felfedezték zenei tehetségemet, ezért ebben az irányban kezdtem tanulni már ötéves koromban. A tanárom kezdetben egy helyi zenei előadóművész volt, akinél a ku-cseng hangja és nyugodtsága egyből elvarázsolt. Harbinban jártam általános iskolába és gimnáziumba is. Sok más kínai városban is jártam, de legjobban Xi'an-t szeretem, mert ott van az alma materem, itt tanultam meg a különböző hangszereken játszani, és ide kötnek a fiatalkori emlékeim is. Kínában ez volt az első hely, ahol európai zenét is lehetett tanulni. Az UNESCO pedig 2010-ben Harbinnak a Zeneváros nevet adta.

- A gimnázium után hol folytattad a tanulmányaidat?

- A Xi'an Conservatory of Music egyetemre jártam, alap és mesterképzésre is. Xi'an Harbintól több mint 2300 km-re van, így kollégista voltam. Az egyetemen egy régi, de népszerű és nagyon szép hangszeren, a ku-csengen tanultam meg először professzionális szinten játszani. A második hangszerem szintén egy ősi kínai hangszer, a pi-pá. Ezen kívül zongorázni, citerázni, bambusz fuvolán és dobon tanultam meg játszani. A mesterképzésen már főleg nekünk kellett önállóan a legnehezebb dalokat megtanulni és eljátszani. A mesterképzés előtt már elkezdtem tanítani, így lettek saját tanítványaim is. Az egyetem elvégzése után pedig hivatalosan is ku-cseng tanár lettem, így idén már 15 éve tanítok a diákjaimnak.

Han Songyan Anna Harbinban

Han Songyan Anna Harbinban

- A felsorolt kínai hangszerek mellett miért tanultál meg zongorázni?

- Nem tudom kifejezni magyarul magam olyan árnyaltan, de mert olyan szép hangú európai hangszer. Zongorázni is szeretek, de a mindennapi ku-csengen való gyakorlás után nem mindig van időm annyit gyakorolnom. A zongorán kívül szeretnék még megtanulni az európai hárfán is játszani.

- Hol hallott először Magyarországról?

- Már több éve tanítottam Kínában, amikor az osztályomban az egyik diákom egy alkalommal azt mondta, hogy ő és a családja Magyarországra fog költözni, miután már többször jártak ott. Kérdeztem tőle, hogy hol van ez az ország? Miért fognak oda költözni? Azt mondta, hogy Budapesten nagyon jó és friss a tej, a joghurt és a levegő. Nagyon szép régi épületek vannak a városban. Bár Magyarország kicsi, de Európa közepén van.

- Mikor döntötted el, hogy Magyarországra jössz ku-csenget tanítani?

- Körülbelül négy éve, 2019-ben döntöttem el, s utána Magyarországra jöttem a családommal. Ide, ahol most is vagyunk, ahol a stúdióm van Budapesten. Nem sokkal később viszont elkezdődött a covid, ami nehéz időszak volt. A kínai diákjaimnak online próbáltam meg órákat adni, de nem volt az igazi. Budapesten azért szeretek élni, mert nemcsak szép, hanem lehetőségem nyílik nemcsak a magyar, hanem más európai embereket is megismertetni a kínai hangszerekkel. Elsősorban a ku-csenggel, anélkül, hogy másik városba kellenem utaznom. Illetve a saját és a diákjaim előadásai során olyan embereknek is meg tudom mutatni a kínai kultúra egy részét a ku-csengen keresztül, akik előtte soha nem hallottak róla. Szeretnék sokáig Magyarországon élni, a kínai zenei kultúrát népszerűsíteni, hogy minél több emberrel megismertessem a ku-csenget.

- Magyarországon hol jártál már? Mi a kedvenc helyed?

- Budapesten a kedvenc helyem egy nehéz szó, de tudom: Halászbástya. Nemcsak nagyon szép épület, hanem romantikus hely is. Sokszor jártam már ott különböző napszakokban. Számomra akkor a legszebb, amikor már sötétedik, de nincs még világítás, vagy amikor már megy le a Nap. A látvány igazán romantikus. Budapesten kívül Visegrádot, Vácot és Velencét is szeretem. Tavaly nyár végén voltam a Balatonon is fellépni. Voltam több más városban is előadni, de milyen kár, nem tudom sajnos azok nevét.

Han Songyan Anna Budapesten

Han Songyan Anna Budapesten

- Mit szeretsz még Magyarországon?

- Szeretem az itteni környezetet, a friss és viszonylag tiszta levegőt. A magyaros ételekkel is megbarátkoztam, így szívesen eszem én is gulyáslevest vagy lángost.

- Budapesten most kiket tanítasz ku-csengen játszani?

- Kínaiakat és magyarokat is tanítok. De nemcsak tanítok, hanem az egy-két éve ku-csengen tanuló diákjaimmal fel is lépünk különböző kulturális eseményeken. Ahhoz, hogy megfelelően képzett előadóműveszek legyünk bármilyen hangszeren, folyamatosan gyakorolnunk kell. A magyar diákok a kínaiakkal ellentétben viszont nem jönnek, ha valamilyen ünnep van vagy vakáció. Ami nem jó, mert így mindig fel kell frissíteniük a tudásukat, és lassan tudnak csak fejlődni.

- Bemutatnád a ku-cseng hangszert?

- A ku-cseng egy ősi, kínai hangszer, körülbelül 2500 éves. A régi kínai időkben volt egy előzmény hangszere, a ku-csin, ami hét húros volt. De nagyon nehéz volt rajta játszani. A ku-cseng eredetileg 12, majd 13, 14, 16 és 21 húros hangszer lett az idők folyamán, s ezáltal egyre népszerűbb lett. A 21 selyemhúros változat négy teljes oktávot fog át. A húrok különböző vastagságúak és hosszúságúak, és három fő típusa van: fonóhúr, csillapítóhúr és rezonálóhúr. A fonóhurkok hosszanti irányban futnak a hangszer tetején, és a játékos az ujjai segítségével hozza őket rezgésbe. A húrokat közvetlenül nem érintjük meg, hanem azokat alulról, a húrok alatt elhelyezkedő csillapítóhurkokat pöcköljük. A csillapítóhurkok a rezonálóhúrok felett helyezkednek el, amivel meg tudjuk szabni az egyes húrok hangmagasságát és időtartamát. A hangszer alatt húzódnak a rezonálóhúrok, amelyek a fonóhúrok és a csillapítóhúrok együttes működésén alapul.

- Hol lehet nálad ku-csengen tanulni?

- Budapesten két helyen is lehet: az egyik, a jelenlegi Dohány utcai stúdióm, ami nagyon közel van a Blaha Lujza térhez, így a kettes metróval is könnyen megközelíthető. A másik hely Kőbányán van. A legtöbb diákom viszont a Dohány utcai helyszínt választja. Vannak, akik csak magánórákat vesznek, de vannak, akik magán- és csoportos órákra is járnak hozzám. Egy ilyen csoportos órán maximum hat ember vehet részt, hogy mindenkire jusson elég figyelem. Egy ilyen foglalkozás 60 és 90 perc közötti, az igénytől függően. Az oktatás a 2016-ban mesterdiplomámhoz készített tankönyvből történik, amelyet a tanítási tapasztalataim alapján írtam. A tankönyvben saját gyakorló dalok és kínai dalszerzemények találhatók, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy valaki elsajátíthassa a ku-csengen való játékot. A tankönyvemben csak kínai dalok találhatók. Voltak online kínai ku-cseng óráim is, de hiába a videóhívás, online hangszeren megtanulni és tanítani is nagyon nehéz. Ezért inkább a személyes jelenlétű hangszertanulást javaslom. Nagy segítség ez például személyesen: hogyan kell helyesen tartani a kezünket a hangszeren, vagy amikor éppen játszunk rajta.

Han Songyan Anna ku-cseng tankönyve

Han Songyan Anna ku-cseng tankönyve

- Legközelebb hol lehet látni téged fellépni?

- A Baihua Zhengyan Music Studiom lassan tíz éves, és a diákjaimmal együtt már sok-sok koncerten felléptünk. Legközelebb szeptember végén lépünk fel, az egyik helyszín Budapesten, a másik Debrecen lesz. A pontos időpontot és helyszínt még nem tudom. Lesznek olyan koncertjeink is, ahol nemcsak kínai, hanem más európai hangszerekkel együtt fogunk fellépni. A diákjaimmal most erre a szeptemberi koncertre készülünk.

- Milyen diákokat szeretnél még megismertetni a ku-csenggel?

- Nagyon örülök, hogy már nemcsak kínai és magyar, hanem más országokból való diákjaim is vannak. Viszont szeretném még több magyar diákkal is megismertetni a ku-csengen való játékot. Nagy szeretettel várom a leendő magyar diákokat, akik szeretnének megismerkedni eme ősi hangszerrel. Fontos kiemelnem, hogy a ku-csengen nemcsak ősi kínai dalokat, hanem modern, sőt külföldi, akár angol vagy magyar dalokat is el lehet játszani. A Baihua Zhengyan Music Studio célja, hogy az ősi kínai hangszerekből álló professzionális előadó csoportot hozzon létre Magyarországon, amiben van ku-cseng, pi-pá és bambusz fuvolán játszó előadóművész, akik szívesen fellépnek a kínai nagykövetségen vagy más kínai kulturális előadásokon.

- Nemcsak kínaiul és angolul tudsz, hanem néhány hónapja elkezdtél önállóan magyarul is tanulni.

- Igen, kínaiul a kínai diákjaimmal szoktam beszélni, de a többi diákkal angolul vagy most már magyarul is. Bár a nyelv nagyon nehéz, a magyar diákok szeretik, ha magyarul tanítom őket. A ku-cseng tanításon kívül még annyira nem beszélem jól a magyar nyelvet, hogy minden témában szót értsek, de igyekszem, hogy így legyen. Aki jól ismeri a hangszerét, annak hallás alapján is tudom segíteni a tanulását, hogyan lehet jobb, hogyan fejlesztheti a játékát, de szükségesek a szavak is, hogy el tudjam magyarázni.

- Milyen élményeid voltak a magyar nyelv használata közben?

- Egyszer az egyik budapesti kávézóban megpróbáltam kávét kérni. Meglátták, hogy kínai vagyok és magyarul kezdtek el velem beszélni. Próbáltam angolul beszélni velük, de nem tudtak. Egy másik helyen megpróbáltam már magyarul kávét kérni, de azt mondták nem beszélek jól magyarul, nincs idő erre, inkább mondjam angolul. Így nem nagyon tudtam még gyakorolni. De nem baj! A nagyon könnyű dolgokat próbálom magyarul mondani. Ezért tovább tanulom a magyar nyelvet. Már sok szót felismerek, emlékszem rájuk.

- Hogyan tanulod a magyar nyelvet?

- Minden nap megtanulok 30 új szót, így kicsivel több mint egy hónap alatt megtanultam 1000 szót a mai napig. Leginkább az internetről, egy-egy szóra kínaiból magyarra keresve, a kínai-magyar Facebook csoportok bejegyzéseiből. Ha nem tudok egy szót a bejegyzésben, akkor rákeresek, hogy mit jelent és megtanulom. Néha Youtube videókból is tanulok magyarul. Leginkább a hallás utáni szövegértésben kell még fejlődnöm.

- Milyen volt az interjú magyarul?

- Nagyon izgatott voltam. Nehéz volt végig magyarul beszélnem. Nem is tudtam ebédelni, mert annyira izgultam, hogy ha meg is értem a kérdéseidet, nem fogok tudni válaszolni rájuk. Mert hiába értem és tudom a szavak jelentését, nem tudom mindegyik szót még, amelyekkel válaszoltam volna rájuk. 2023 május végig csak angolul beszéltem a magyarokkal, mert azt hittem, hogy úgy könnyebb lesz. De sok magyar ember Budapesten nem tud angolul, hiába kérdeztem meg őket, ezért úgy gondolom, hogy meg kell tanulnom magyarul, hogy megismertessem velük a ku-csenget.

- Köszönöm szépen az interjút.

- Köszönöm szépen én is. Most már csak vacsorázni fogok, talán addig megnyugszom. (Nevet).

A cikkben szereplő képeket Han Songyan Anna bocsátotta rendelkezésünkre. Ha szeretnél ku-cseng órára járni hozzá, írj Gmailen a hansongyan699 címre.

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
The Peak (2011) 1. rész
18.86%
Love Attack (2023) 1. rész
34.1%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden vasárnap:
KBS2 19:55
Beauty and Mr. Romantic
tvN 21:20
The Auditors
jTBC 22:30
Miss Night and Day

Legfrissebb videoklipek
2024.07.14.
Div( 디브) - NEON
뎁트( Dept) - Waiting Game ( Chinese Version) ( Feat.Kelsey Kuan) Lyric Video
Tophyun( 탑현) - Ts Romance( T의연애)
Huh Gak( 허각) - Its Love( 사랑인걸)
hyori lee( 이효리), kisoon jeon( 전기순) - Lullaby of an island baby( 섬집아기 ( Prod by 이상순)) | 엄마, 단둘이 여행갈래? OST
2024.07.13.
LIVE NUITNUIT( 뉘뉘) - Merry Go Round
SSunder ( 썬더) - Love Tax
신스네이크 ( Synsnake) - 내 마음은 황무지 ( My Soul is A Wasteland) 〈산울림 50주년 기념 프로젝트〉
som hevin( 솜혜빈) - Love, Hug, Hurdle
Yeom Yu Ri( 염유리) - Emophilia ( Fallen in Love)( 금사빠( 사랑에 빠져))
이동훈&박제업 - 참아본다
정은지 - Stay ( 낮과 밤이 다른 그녀 OST)
2024.07.12.
YS Block - QUESTION
BOY STORY - Pump !t Up
Time2cook( 타임투쿡) - Brothers
ISHA( 이샤) - See
BORAN ( 보란) - rain Lyric Video 2
강찬휘 - 그치지 않는 소나기 Lyric Video
NO:EL - IDFWU ( 2024ver.)
ASH ISLAND - OST
KyoungSeo( 경서) - Whats Up( 밤새도록 어떤 말을 할까 고민해 봤어)
김우진 ( KIM WOOJIN) - What U Say Performance Video
Watermelon( 워터멜론) - Just Drive Lyric Video
NiziU( 니쥬)「RISE UP」M/V -
2024.07.11.
SUN KIM - Reminiscence Lyric Video
이민정 - 기다리다 그리워지면 Lyric Video
Bensi ( 벤시) - Meet Ya
Lena Park( 박정현) - Summer Sweet( 우리 걸을까)
Big Ocean - BLOW
수비( suvi) - SUNCREAM
Lee Jin Sung( 이진성) - Please Love Her( 그녀를 사랑해줘요)
Watermelon( 워터멜론) - 사랑한 만큼 미워했어 ( Feat. Trade L) Lyric Video
2024.07.10.
피클 ( PCKL) - 이렇게 될 줄 알았어 ( I knew it) Lyric Video
FTISLAND( FT아일랜드) - Serious
Dreamcatcher( 드림캐쳐) - JUSTICE
ALL( H)OURS( 올아워즈) - SHOCK( 도깨비) ( Performance Video)
Gist - Meet Again( 다시 만난 날)
Stray Kids <ATE> Mashup Video -
2024.07.09.
NTX ( 엔티엑스) - PROBLEMATIC Performance
BAE173, FANTASY BOYS - To. My Dear
Weeekly ( 위클리) - LIGHTS ON
JK 김동욱 - Hide & Seek ( 1 HOUR LOOP)|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
Weeekly ( 위클리) - LIGHTS ON | Weeekly The 6th Mini Album Bliss SHOWCASE | 쇼케이스
???????????????????????????????? ☔피할 수 없다면 즐겨라 - 장맛비
2024.07.08.
U_Soo( 유수) - Fairy Tales Of The Moonlight( 달빛 동화)
뎁트( Dept) - Van Gogh ( Vietnamese Version) ( Feat. Abyxx, M NAIVE) Lyric Video
구준회 - 엄마의 일기 ( 1 HOUR LOOP)|송스틸러 - 엄마의 일기|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist -
공기남 - Little Rain ( Feat. 범준) Lyric Video
Lyrics Video Shin Uijin( 신의진) - Youre My Star
Lyrics Video Louis( 루이스) - Angelina( 엔젤리나)
Lyrics Video Celine( 셀린) - 364 days( 364일)
Lyrics Video Cha ga eul( 차가을) - Don`t Cry Because of Me( 나 땜에 울지 말고)
TAEYEON 태연 - Heaven
WH3N( 웬) - A Rocket To The Moon
Xdinary Heroes - LOVE and FEAR
[EN] 돌멩이가 이채연한테 말을 걸었다?! [????돌터뷰] 이채연 편|DOLTERVIEW, Stone INTERVIEW -
몬채널B EP.413 SHOWNU - GREAT COMET
2024.07.07.
IZAN - Silent
kimSeUng hYun( 김승현) - Some hope( 일말의 희망)
KIM HEE JAE( 김희재) - My Old Story( 나의 옛날이야기)