Interjú Han Songyan Anna ku-cseng tanárnővel


2023.08.12. 20:00 Írta: KACS Kategória: Interjú

Interjú  Han Songyan Anna ku-cseng tanárnővel

Han Songyan Annát már többször láttam ku-csengen játszani, a Kínai Kulturális Napon a Corvinus Egyetemen és az Eastwin Gasztronómiai Udvar megnyitóján, ahol a tanítványaival együtt lépett fel. Ekkor lehetőségem nyílt vele beszélni, s meglepetésemre magyarul szólalt meg, pedig akkor alig egy hónapja kezdett el magyarul tanulni. Így megbeszéltem vele egy interjút, ami egy lábsérülése miatt későbbre tolódott, de amint meggyógyult, július végén a stúdiójában vendégül látott egy rövid ku-cseng bemutató és egy interjú keretében.

- Kínában milyen volt a gyerekkorod, hol nőttél fel?

- Harbinban születtem, egy gyönyörű nagyvárosban az észak-kínai Heilongjiang tartományban. A város lakossága megközelítőleg 10 millió, és Jégváros néven is ismert, mert Kínában itt van a leghidegebb, és itt a leghosszabb a tél, de a táj mindig nagyon szép. A boldog gyermekkoromat a szerető szüleimmel éltem, akik felfedezték zenei tehetségemet, ezért ebben az irányban kezdtem tanulni már ötéves koromban. A tanárom kezdetben egy helyi zenei előadóművész volt, akinél a ku-cseng hangja és nyugodtsága egyből elvarázsolt. Harbinban jártam általános iskolába és gimnáziumba is. Sok más kínai városban is jártam, de legjobban Xi'an-t szeretem, mert ott van az alma materem, itt tanultam meg a különböző hangszereken játszani, és ide kötnek a fiatalkori emlékeim is. Kínában ez volt az első hely, ahol európai zenét is lehetett tanulni. Az UNESCO pedig 2010-ben Harbinnak a Zeneváros nevet adta.

- A gimnázium után hol folytattad a tanulmányaidat?

- A Xi'an Conservatory of Music egyetemre jártam, alap és mesterképzésre is. Xi'an Harbintól több mint 2300 km-re van, így kollégista voltam. Az egyetemen egy régi, de népszerű és nagyon szép hangszeren, a ku-csengen tanultam meg először professzionális szinten játszani. A második hangszerem szintén egy ősi kínai hangszer, a pi-pá. Ezen kívül zongorázni, citerázni, bambusz fuvolán és dobon tanultam meg játszani. A mesterképzésen már főleg nekünk kellett önállóan a legnehezebb dalokat megtanulni és eljátszani. A mesterképzés előtt már elkezdtem tanítani, így lettek saját tanítványaim is. Az egyetem elvégzése után pedig hivatalosan is ku-cseng tanár lettem, így idén már 15 éve tanítok a diákjaimnak.

Han Songyan Anna Harbinban

Han Songyan Anna Harbinban

- A felsorolt kínai hangszerek mellett miért tanultál meg zongorázni?

- Nem tudom kifejezni magyarul magam olyan árnyaltan, de mert olyan szép hangú európai hangszer. Zongorázni is szeretek, de a mindennapi ku-csengen való gyakorlás után nem mindig van időm annyit gyakorolnom. A zongorán kívül szeretnék még megtanulni az európai hárfán is játszani.

- Hol hallott először Magyarországról?

- Már több éve tanítottam Kínában, amikor az osztályomban az egyik diákom egy alkalommal azt mondta, hogy ő és a családja Magyarországra fog költözni, miután már többször jártak ott. Kérdeztem tőle, hogy hol van ez az ország? Miért fognak oda költözni? Azt mondta, hogy Budapesten nagyon jó és friss a tej, a joghurt és a levegő. Nagyon szép régi épületek vannak a városban. Bár Magyarország kicsi, de Európa közepén van.

- Mikor döntötted el, hogy Magyarországra jössz ku-csenget tanítani?

- Körülbelül négy éve, 2019-ben döntöttem el, s utána Magyarországra jöttem a családommal. Ide, ahol most is vagyunk, ahol a stúdióm van Budapesten. Nem sokkal később viszont elkezdődött a covid, ami nehéz időszak volt. A kínai diákjaimnak online próbáltam meg órákat adni, de nem volt az igazi. Budapesten azért szeretek élni, mert nemcsak szép, hanem lehetőségem nyílik nemcsak a magyar, hanem más európai embereket is megismertetni a kínai hangszerekkel. Elsősorban a ku-csenggel, anélkül, hogy másik városba kellenem utaznom. Illetve a saját és a diákjaim előadásai során olyan embereknek is meg tudom mutatni a kínai kultúra egy részét a ku-csengen keresztül, akik előtte soha nem hallottak róla. Szeretnék sokáig Magyarországon élni, a kínai zenei kultúrát népszerűsíteni, hogy minél több emberrel megismertessem a ku-csenget.

- Magyarországon hol jártál már? Mi a kedvenc helyed?

- Budapesten a kedvenc helyem egy nehéz szó, de tudom: Halászbástya. Nemcsak nagyon szép épület, hanem romantikus hely is. Sokszor jártam már ott különböző napszakokban. Számomra akkor a legszebb, amikor már sötétedik, de nincs még világítás, vagy amikor már megy le a Nap. A látvány igazán romantikus. Budapesten kívül Visegrádot, Vácot és Velencét is szeretem. Tavaly nyár végén voltam a Balatonon is fellépni. Voltam több más városban is előadni, de milyen kár, nem tudom sajnos azok nevét.

Han Songyan Anna Budapesten

Han Songyan Anna Budapesten

- Mit szeretsz még Magyarországon?

- Szeretem az itteni környezetet, a friss és viszonylag tiszta levegőt. A magyaros ételekkel is megbarátkoztam, így szívesen eszem én is gulyáslevest vagy lángost.

- Budapesten most kiket tanítasz ku-csengen játszani?

- Kínaiakat és magyarokat is tanítok. De nemcsak tanítok, hanem az egy-két éve ku-csengen tanuló diákjaimmal fel is lépünk különböző kulturális eseményeken. Ahhoz, hogy megfelelően képzett előadóműveszek legyünk bármilyen hangszeren, folyamatosan gyakorolnunk kell. A magyar diákok a kínaiakkal ellentétben viszont nem jönnek, ha valamilyen ünnep van vagy vakáció. Ami nem jó, mert így mindig fel kell frissíteniük a tudásukat, és lassan tudnak csak fejlődni.

- Bemutatnád a ku-cseng hangszert?

- A ku-cseng egy ősi, kínai hangszer, körülbelül 2500 éves. A régi kínai időkben volt egy előzmény hangszere, a ku-csin, ami hét húros volt. De nagyon nehéz volt rajta játszani. A ku-cseng eredetileg 12, majd 13, 14, 16 és 21 húros hangszer lett az idők folyamán, s ezáltal egyre népszerűbb lett. A 21 selyemhúros változat négy teljes oktávot fog át. A húrok különböző vastagságúak és hosszúságúak, és három fő típusa van: fonóhúr, csillapítóhúr és rezonálóhúr. A fonóhurkok hosszanti irányban futnak a hangszer tetején, és a játékos az ujjai segítségével hozza őket rezgésbe. A húrokat közvetlenül nem érintjük meg, hanem azokat alulról, a húrok alatt elhelyezkedő csillapítóhurkokat pöcköljük. A csillapítóhurkok a rezonálóhúrok felett helyezkednek el, amivel meg tudjuk szabni az egyes húrok hangmagasságát és időtartamát. A hangszer alatt húzódnak a rezonálóhúrok, amelyek a fonóhúrok és a csillapítóhúrok együttes működésén alapul.

- Hol lehet nálad ku-csengen tanulni?

- Budapesten két helyen is lehet: az egyik, a jelenlegi Dohány utcai stúdióm, ami nagyon közel van a Blaha Lujza térhez, így a kettes metróval is könnyen megközelíthető. A másik hely Kőbányán van. A legtöbb diákom viszont a Dohány utcai helyszínt választja. Vannak, akik csak magánórákat vesznek, de vannak, akik magán- és csoportos órákra is járnak hozzám. Egy ilyen csoportos órán maximum hat ember vehet részt, hogy mindenkire jusson elég figyelem. Egy ilyen foglalkozás 60 és 90 perc közötti, az igénytől függően. Az oktatás a 2016-ban mesterdiplomámhoz készített tankönyvből történik, amelyet a tanítási tapasztalataim alapján írtam. A tankönyvben saját gyakorló dalok és kínai dalszerzemények találhatók, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy valaki elsajátíthassa a ku-csengen való játékot. A tankönyvemben csak kínai dalok találhatók. Voltak online kínai ku-cseng óráim is, de hiába a videóhívás, online hangszeren megtanulni és tanítani is nagyon nehéz. Ezért inkább a személyes jelenlétű hangszertanulást javaslom. Nagy segítség ez például személyesen: hogyan kell helyesen tartani a kezünket a hangszeren, vagy amikor éppen játszunk rajta.

Han Songyan Anna ku-cseng tankönyve

Han Songyan Anna ku-cseng tankönyve

- Legközelebb hol lehet látni téged fellépni?

- A Baihua Zhengyan Music Studiom lassan tíz éves, és a diákjaimmal együtt már sok-sok koncerten felléptünk. Legközelebb szeptember végén lépünk fel, az egyik helyszín Budapesten, a másik Debrecen lesz. A pontos időpontot és helyszínt még nem tudom. Lesznek olyan koncertjeink is, ahol nemcsak kínai, hanem más európai hangszerekkel együtt fogunk fellépni. A diákjaimmal most erre a szeptemberi koncertre készülünk.

- Milyen diákokat szeretnél még megismertetni a ku-csenggel?

- Nagyon örülök, hogy már nemcsak kínai és magyar, hanem más országokból való diákjaim is vannak. Viszont szeretném még több magyar diákkal is megismertetni a ku-csengen való játékot. Nagy szeretettel várom a leendő magyar diákokat, akik szeretnének megismerkedni eme ősi hangszerrel. Fontos kiemelnem, hogy a ku-csengen nemcsak ősi kínai dalokat, hanem modern, sőt külföldi, akár angol vagy magyar dalokat is el lehet játszani. A Baihua Zhengyan Music Studio célja, hogy az ősi kínai hangszerekből álló professzionális előadó csoportot hozzon létre Magyarországon, amiben van ku-cseng, pi-pá és bambusz fuvolán játszó előadóművész, akik szívesen fellépnek a kínai nagykövetségen vagy más kínai kulturális előadásokon.

- Nemcsak kínaiul és angolul tudsz, hanem néhány hónapja elkezdtél önállóan magyarul is tanulni.

- Igen, kínaiul a kínai diákjaimmal szoktam beszélni, de a többi diákkal angolul vagy most már magyarul is. Bár a nyelv nagyon nehéz, a magyar diákok szeretik, ha magyarul tanítom őket. A ku-cseng tanításon kívül még annyira nem beszélem jól a magyar nyelvet, hogy minden témában szót értsek, de igyekszem, hogy így legyen. Aki jól ismeri a hangszerét, annak hallás alapján is tudom segíteni a tanulását, hogyan lehet jobb, hogyan fejlesztheti a játékát, de szükségesek a szavak is, hogy el tudjam magyarázni.

- Milyen élményeid voltak a magyar nyelv használata közben?

- Egyszer az egyik budapesti kávézóban megpróbáltam kávét kérni. Meglátták, hogy kínai vagyok és magyarul kezdtek el velem beszélni. Próbáltam angolul beszélni velük, de nem tudtak. Egy másik helyen megpróbáltam már magyarul kávét kérni, de azt mondták nem beszélek jól magyarul, nincs idő erre, inkább mondjam angolul. Így nem nagyon tudtam még gyakorolni. De nem baj! A nagyon könnyű dolgokat próbálom magyarul mondani. Ezért tovább tanulom a magyar nyelvet. Már sok szót felismerek, emlékszem rájuk.

- Hogyan tanulod a magyar nyelvet?

- Minden nap megtanulok 30 új szót, így kicsivel több mint egy hónap alatt megtanultam 1000 szót a mai napig. Leginkább az internetről, egy-egy szóra kínaiból magyarra keresve, a kínai-magyar Facebook csoportok bejegyzéseiből. Ha nem tudok egy szót a bejegyzésben, akkor rákeresek, hogy mit jelent és megtanulom. Néha Youtube videókból is tanulok magyarul. Leginkább a hallás utáni szövegértésben kell még fejlődnöm.

- Milyen volt az interjú magyarul?

- Nagyon izgatott voltam. Nehéz volt végig magyarul beszélnem. Nem is tudtam ebédelni, mert annyira izgultam, hogy ha meg is értem a kérdéseidet, nem fogok tudni válaszolni rájuk. Mert hiába értem és tudom a szavak jelentését, nem tudom mindegyik szót még, amelyekkel válaszoltam volna rájuk. 2023 május végig csak angolul beszéltem a magyarokkal, mert azt hittem, hogy úgy könnyebb lesz. De sok magyar ember Budapesten nem tud angolul, hiába kérdeztem meg őket, ezért úgy gondolom, hogy meg kell tanulnom magyarul, hogy megismertessem velük a ku-csenget.

- Köszönöm szépen az interjút.

- Köszönöm szépen én is. Most már csak vacsorázni fogok, talán addig megnyugszom. (Nevet).

A cikkben szereplő képeket Han Songyan Anna bocsátotta rendelkezésünkre. Ha szeretnél ku-cseng órára járni hozzá, írj Gmailen a hansongyan699 címre.

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
The King of the Desert (2022) 5. rész
33.41%
The King of the Desert (2022) 6. rész
13.32%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden szerdán:
MBC 19:05
Meant to Be
KBS2 19:50
The Elegant Empire
KBS1 20:30
Unpredictable Family

Legfrissebb videoklipek
2023.09.26.
HONG JIYUN( 홍지윤) - The scent of life( 인생의 향기)
Kim Gil Joong( 김길중) - by the sea( 매번 나는 놀랐었다)
Joonil Jung( 정준일) - A Song For You( 반짝이는 그대에게) | TwinkIing Watermelon 반짝이는 워터멜론 OST
Sweden Laundry( 스웨덴세탁소) - Sorry( 미안해) ( feat. BUMJIN( 범진))
Wilcox ( 윌콕스) - Comma
ONEUS( 원어스) - Baila Conmigo
Aquarium 4K VIDEO ( ULTRA HD) - Relaxing Sleep Meditation Music
Jahshii - Numb ( )
Xdinary Heroes 〈Livelock〉 Track Video 2. Break the Brake -
Xdinary Heroes 〈Livelock〉 Track Video 1. Freddy -
Super Peppa To The Rescue -
Deep Focus Music To Improve Concentration - 12 Hours of Ambient Study Music to Concentrate #583
FAKE GANGSTERRRR?! YoungBoy Never Broke Again - Testimony Video Music | REACTION
FIRST TIME listening to Metallica - Wherever I May Roam ( ) REACTION
Dee Watkins - Im Alright ( Video)
2023.09.25.
YoungBoy Never Broke Again - Testimony Video Music
JKING ft Dinah Jane - Falling In Love ( Official Music Video) - UK Reaction -
Head over to our page to see the new music video for our cover of Barbie Girl! #barbiegirl #cover -
Baby Calm Down FULL HD | Selena Gomez & Rema Official Music Video 2023 -
Dzel Uzi X YG - Halaand | ديزل اوزي و يوسف الجمال - هالاند ( Official music video ) -
Lil Tecca - Yves ( Video)
When life PUNCHES YOU in the FACE but you REFUSE TO GIVE UP! -
Fat Mike on how to turn ONE music video into TWO -
Jary Tauber - Tvoje slova ( official video)
Baby Dance - Scooby Doo Pa Pa ( 4K HD)
- Trailer ( + LIMITED MERCH DROP)
Mac Critter - Blur My Vision ( feat. BigWalkDog)
MxPx - When We Broke Through ( )
G-Mo Skee - That Aint Falco ( )
【BE:FIRST】忘れてませんか?Mainstream総合1位にBMSGFESにMステだけではない色々な情報を共有! -
Ty Segall - Eggman ( )
Tâm Sự với Người Lạ - Hà Nhi |
Soldier Full Movie Songs Video Jukebox | Bobby Deol | Preity Zinta | Evergreen Hits -
TERE BARAY SOCHYA| OFFICIAL VIDEO | NADEEM ABBAS LONAY WALA -
字幕/ENG SUB 1st EVER REACTION to XG - Tippy Toes ( )
- Galileo|Magic Hour|Stone Music+
21univ.( 21학번) - Time Machine( 타임머신)
DUMES - RESTIANADE ( OFFICIAL LIVE MUSIC VIDEO)
SM Classics - Golden Age ( Orchestra Ver.)
IVE 아이브 'Either Way’ MV -
311 - Do You Right ( Video)
Hukum Video Song( Malayalam) - Jailer | Superstar Rajinikanth | Sun Pictures | Anirudh | Nelson
Lyrics Video Park Won( 박원) - My Tale
Lyrics Video Jessi( 제시) - SSENUNNI( 쎈언니)
Lyrics Video Ben( 벤) - Im Still Here( 오늘도 난 그 자리에 있어)
Lyrics Video Choi Yu Ree( 최유리) - 감당( Try ( Journey Epilogue))
BE:FIRST ARE AMAZING!!! | BE:FIRST / Mainstream Music Video FIRST TIME REACTION【海外の反応】 -
Chann ( Official Video) | Tippu Sultan | Latest Punjabi Songs 2023 -
XG - NEW DANCE l TGIF l GRL GVNG ( ) Reaction ll NEW XG MUSIC FOR ME
Making Music Videos w/ Weird Al Yankovic, Madonna, Nirvana, Michael Jackson | EP 118 | Hawk vs Wolf -
郭婷筠《Super Mama》/Official Music Video Version/收錄在郭婷筠『Super Mama』專輯 -
Hold My Own - In My Way
Jung in( 정인) - Wherever you are( 언제나 네가 어디에 있든)
JONGHAN( 종한) - What if( 걸) ( Live Clip)
Yeeyagi Project( 이야기 프로젝트) - Love-Sick( 나만 아픈 사랑)
Xdinary Heroes 〈Livelock〉 Instrumental Live Sampler -
OhHyunWoo( 오현우) - Eclipse( 일식)
HANSAT CHIRAIYA UD GAYIL I हसत चिरईया उड़ गईल I VIDEO SONG 2023 भोजपुरी फिल्म - DEVRANI JETHANI
[LIVE] Dog Music -
2023.09.24.
BABY BLUE( 베이비블루) - Im not even drunk( 취하지도 않네요)