Távol-keleti komolyzenei fesztivál szeptember 1-től 4-ig


2022.08.23. 19:00 Írta: KACS Kategória: Hírek

Távol-keleti komolyzenei fesztivál szeptember 1-től 4-ig

Vigyázó szemeiket vessék Távol-Keletre – hangzik a sokak által osztott vélemény, miszerint a klasszikus zene jövőjét nem egyedül Európában és az Egyesült Államokban, de Ázsiában érdemes keresni. Nem csupán az évről évre felfedezett fiatal virtuóz muzsikusok jelzik kelet felemelkedését, hanem az a fúzió is, amely a két világtáj egyesítésével sajátos színeket és formákat hoz létre. A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be. A Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után.

2022.09.01. csütörtök 19:30-21:30
Nyitókoncert: Kortárs és kultikus mesterek Jegyvásárlás

Először az egyik legtehetségesebb fiatal komponista, Miho Hazama (*1986) Chimera című darabját halljuk, amelyet egy kritikus Escher önmagába visszatérő lépcsőihez és folyosóihoz hasonlított, majd egy Brácsaversenyt Toshio Hosokawa (*1955) műhelyéből, aki hazájának legelismertebb zeneszerzőjeként Münchenben, Luzernben, Velencében és Varsóban is sikert aratott. A versenymű szólistája az iskoláit Sanghajban, Philadelphiában és New Yorkban végző fiatal vonósművész, Luosha Fang. Mivel Japánban évtizedek óta kultikus tisztelet övezi Mozart zenéjét, a világháborút követő újjáépítés éveiben pedig Beethoven népszerűsége hágott annál is magasabbra, illő, hogy a bécsi klasszikusok is szerepeljenek a műsorban. Mozart A-dúr hegedűversenyét (K. 219) Akiko Suwanai szólójával halljuk, aki 1990-ben, tizennyolc évesen a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny legfiatalabb győztese volt. Ezután hangnemet nem, csak hangszert cserélünk: az A-dúr zongoraverseny (K. 488) szólistája Farkas Gábor lesz, majd ketten Várdai István csellóművésszel kiegészülve a zenetörténet kakukktojás-versenyművét, Beethoven Hármasversenyét szólaltatják meg. Az esten a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikál.

2022.09.02. péntek 19:30-21:00
Kontrasztok és harmóniák Jegyvásárlás

A Grammy-jelölt Miho Hazama műveiből több mint tíz hanglemez készült, zenéje nem csupán a szakma fejbólintását vívta ki, hanem a közönség tetszését is. Szólóhegedűre írt B to C című alkotását az ősbemutatót is jegyző Chiharu Taki előadásában halljuk. A különbözőségekben való gyönyörködés jegyében született Bartók Kontrasztok című darabja (egy nagy amerikai jazzszaxofonos, Benny Goodmann megrendelésére), amit a Japánban élő és dolgozó Kohán István klarinétművész, valamint Chiharu Taki és Eva Yulin-Shen előadásában hallunk. A koncertet egy "tiszteletbeli magyar", Johannes Brahms zongoranégyese koronázza meg, amelyben a szerző magyaros motívumokat rejtett el.

2022.09.03. szombat 10:30-11:20
A róka vendégei – japán családi program Jegyvásárlás

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál gyerekeknek és családoknak szóló műsorában a legkisebbek is bemutatkoznak. A koncerten japán és magyar népdalok szólalnak meg filmvetítéssel, a végén pedig zenei készségeket fejlesztő játékokra is lehetőség nyílik.

A Távol-keleti Fesztivál keretén belül egy csodálatos koncertre invitálunk mindenkit, aki érdeklődik a japán zene és kultúra iránt. Ugyanis a távolról érkező művészek nemcsak Japánról fognak mesélni, hanem a közönséggel való játékon keresztül annak különleges hangszereiről is. De persze a hangszerek sem maradnak némák, varázslatos hangjukkal ők is mesélni fognak, mégpedig egy japán mesét, A róka vendégei-t.

A koncertet követően pedig mindenkit várunk szeretettel családi programunkon, ahol a zöld teától kezdve az origamin át a koto-ig, sok japán jellegzetességgel lehet majd megismerkedni!

2022.09.03. szombat 18:00-19:00
Japán jazz és világzenei koncert: Keresztműfajok Jegyvásárlás

Nem túlzás kijelenteni, hogy Sumie Kaneko zenei gondolkodása több mint egy évezredet ölel fel, hiszen pályája a tradicionális japán zene bűvöletében indul, majd a jazz és az etno felé fordult. Hangszere, a koto 13 húrral rendelkezik, amelyet a játékos pengetővel szólaltat meg. A citerákkal rokon, majdnem két méteres, és egykor minden menyasszonynak illett rajta játszani. A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál koncertjén Sumie Kaneko a jazzt és a klasszikust szívesen vegyítő magyar zongoraművésszel, Káel Norberttel áll színpadra, akivel nemcsak a crossover stílus iránti vonzalmukban, hanem alma materükben is egyeznek: mindketten a bostoni Berklee College of Music tanulói voltak.

2022.09.03. szombat 19:30-20:30
A Párizs–Budapest–Tokió-tengely – Kamarazenei koncert Jegyvásárlás

Japán őt imádja– ezzel a bulváros fordulattal tudósított Kohán István sikereiről egy magyar újság kilenc éve, épp csak egy csipetnyi túlzással. A magyar klarinétművész két éven belül négy japán verseny fődíját és közönségdíját is elnyerte, muzsikált a Tokiói Filharmonikusokkal és elnyerte a hazánkban rendkívül népszerű Kobayashi Ken-Ichiro elismerését. Kohán István rövid Magyar fantáziája mellett Schubert és Bartók egy-egy művét halljuk, a hangversenyt viszont egy világhírű japán klasszikus, Toru Takemitsu műve nyitja Toshio Hosokawa átdolgozásában: az A string around autumn című darab Claude Debussy és Olivier Messiaen ihletésére, a francia forradalom évfordulójára született, eredetileg brácsaverseny. Ezúttal a szólóhangszer mellett zongorát hallunk. A műsor végén Mendelssohn pazar d-moll zongoratrióját csendül fel, amelyet a legelső bemutató után nem kisebb pályatárs, mint Schumann lelkesen üdvözölt: "Korunk mesterműve, amely (...) unokáinkat, dédunokáinkat is megörvendezteti majd." Azóta ennél is több emberöltő telt el, s talán a komponista és méltatója sem gondolta volna, hogy a trió milyen sokat jelent majd két földrész három nagyszerű művésze – Luosha Fang, Várdai István és Eva Yulin-Shen – számára.

2022.09.04. vasárnap 10:30-11:20
Chihiro Zeneországban – anime zenei koncert Jegyvásárlás

Az anime nem csupán rajzfilm, hanem Japán egyik legkelendőbb kulturális exportcikke, amely a képregényművészetből vált önálló, gyerekeket és felnőtteket is megérintő műfajjá, és szerzett sok millió rajongót világszerte. A legelismertebb anime-művész, Hayao Miyazaki író-rendező azonban óv a túlzott imádattól, és úgy véli, a rajznál mindig fontosabb az élet, és a fikciónál többet mond a valóság. A világra való érzékenységének köszönheti sikerét a Totoro, a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Kiki, a boszorkányfutár. Koncertünkön nemcsak a Studio Ghibli messzi tájakra repítő filmzenéi szólalnak meg zongorán, hegedűn, csellón és énekhangon, hanem a nyugati klasszikus zene – Händel, Liszt, Puccini és Cassadó –örökbecsű dallamai is. Bízunk benne, hogy a két világ közötti mély rokonság a hallgató előtt sem marad rejtély.

2022.09.04. szombat 18:00-19:00
Japán kortárs zenei est és előadás Jegyvásárlás

Amikor 1989-ben megszűnt a kétpólusú világ, Toru Takemitsu, az akkor még élő, legendás japán zeneszerző ekként írt egy kortárszenei folyóirat hasábjain: "A művész feladata, hogy hidat képezzen (...). Egy japánnak, hogy tanuljon a nyugattól, és minden nyugatinak – európainak és amerikainak –, hogy megbecsülje a keleti kultúrát. Legyen ez bármilyen nehéz és komoly feladat, nem tolhatjuk el magunktól." Takemitsu mellett két másik komponista-generáció is megjelenik ezen a koncerten. Miho Hazama harmincas éveiben jár, egyaránt otthonos a klasszikus és a zenekari jazz műfajban, korábban Charlie Parker-jazzdíjjal jutalmazták és Grammy-díjra jelölték. A Suntory Zenei Díjjal kitüntetett Toshio Hosokawa, akinek négy évtizedet felölelő életművében Shakespeare-feldolgozás és Hiroshima áldozatai előtt tisztelgő darab is található, 1955-es születésűként lassan a japán zene vitathatatlan tekintélyévé érik. Műhelyéből három rövid darabot, köztük egy zongoratriót hallunk.

2022.09.03. vasárnap 19:30-20:30
Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál gálaest: Rítusok és hangok Jegyvásárlás

Ha a sakuhacsi nevét nem is mindenki ismeri, hangjáról biztosan a cseresznyevirágzás jut eszébe. De a tradicionális japán fuvolaféle, amelynek története több mint 1300 évre nyúlik vissza, a modern zeneművészetben is megtalálta a helyét. A fiatal virtuóz, Reison Kuroda például akkor határozta el, hogy játszani akar rajta, amikor húszévesen meghallotta Takemitsu Toru egyik kompozícióját. Azóta számos díjat nyert a bambuszból készült hangszerrel, és több zeneművet komponáltak neki. A koncert első felében az ő kivételes játékát halljuk, Sumie Kaneko koto művésszel együtt.

A francia impresszionisták Távol-Kelet iránti rajongása közismert: Maurice Ravel miniatürista, letisztult stílusát gyakran hasonlítják a japán zene klasszicizáló hangjához. A szünet után felcsendülő Lúdanyó meséi pentaton skálái például keleti hatásról árulkodnak, a rokonság azonban mélyebb: az ember könnyen el tudja képzelni magát, hogy Hokusai festményeit vagy Meizsi-korabeli litográfiákat nézeget, miközben a zenét hallgatja. Eva Yulin-Shen és Farkas Gábor négykezese után japán dalokat hallunk Hiroko Kato énekhangján, majd három művet, amely inkább az európai virtusról árulkodik: Ravel Tzigane című rapszódiáját Chiharu Taki, Paganini rövid Cantabiljét pedig Luosha Fang hegedűszólójával, majd Brahms V. magyar táncát Kohán István átiratában.

Forrás: Magyar Zene Háza

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
The Peak (2011) 1. rész
18.7%
Love Attack (2023) 1. rész
30.73%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden szerdán:
Disney+ 00:00
Uncle Samsik
TVING 14:00
High School Return of a Gangster
MBC 19:05
The Brave Yong Soo-jung
KBS2 19:50
The Two Sisters
KBS1 20:30
Suji & Uri
jTBC 20:50
My Sweet Mobster

Legfrissebb videoklipek
2024.06.18.
DJ Magik Cool J( 디제이 매직 쿨 제이) - Dorothy Wanna Be A Movie Starr
MangoPhalt( 망고팔트) - Youre So Cute( 너가 더 예뻐) ( Feat. Creen( 맑그린))
Webley ( 웨블리) - Maybe Youre Like Me
Heo Hyun Ji( 허현지 ( hyON)) - Nevertheless( 그럼에도 불구하고)
EVNNE ( 이븐) - I <3 U ( I love U) ( 1 HOUR LOOP)|RIDE or DIE|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
KWON EUNBI( 권은비) - SABOTAGE
JeA( 제아) - Why didn’t I realize( 그때는 왜 몰랐을까)
DK ( 디셈버) - 안아줘 ( 웹툰 ′세이렌′ X DK( 디셈버))|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
이채연 ( LEE CHAE YEON) - 3RD MINI ALBUM “The beginning of SHOWDOWN”
2024.06.17.
MA1 - Time of Our Life( 한 페이지가 될 수 있게) ( Performance Ver.)
DANCE Jane B - Im In Love
채보훈 ( THE VANE) - 떳다!! 그녀!! ( 2024) ( 낮과 밤이 다른 그녀 OST)
Lyrics Video Byeol Eun( 별은) - Heart Race( 가슴이 뛰는데 어떡해)
Lyrics Video Lee Sangeun( 이상은) - A Deep Night( 깊은 밤)
Lyrics Video BOL4( 볼빨간사춘기) - Someday( 여름날) ( feat. Ha Hyun Sang( 하현상))
Lyrics Video Letter flow( 레터 플로우) - I dont know whats wrong with my heart( 왜 이러는지 몰라)
GEMSTONE( 젬스톤) - Meeting you 2022( 너를 만나 2022)
RIIZE 라이즈 - Boom Boom Bass
EVNNE ( 이븐) - Badder Love
Sung Si Kyung( 성시경) - Go for a Walk( 산책)
OH MY GIRL( 오마이걸) - Secret Garden( 비밀정원)
2024.06.16.
Hyejin Jang( 장혜진) - Someone Else( 다른 사람 옆에 너)
박창민 ( Park Chang Min) - Happy ( feat. TRADE L)
The Listen: Every Moment with You( 더 리슨: 너와 함께한 시간) - Old Song( 오래된 노래)
Crush - Trip ( Come travel with me, Mom? X Crush) | Come travel with me, Mom? 엄마, 단둘이 여행갈래? OST
2024.06.15.
홍강사 ( Hong Gangsa) - 정글쥬스 ( Jungle Juice) ( Prod.Suitz)
Song Min Kyung( 송민경) - GiNiTa MoZZa( 진있다멋짜) ( So cool)
GEMSTONE( 젬스톤) - Prayer( 기도)
Lyric Video Gist - 어떻게 널 사랑하지 않겠어 ( 나는 대놓고 신데렐라를 꿈꾼다 OST Part 3)|리릭비디오|Stone Music Playlist
2024.06.14.
SPIA( 수피아) - Deeeep ( Performance Video)
eJe - 너 같은 비 ( Rain Like You)
DALsooobin( 달수빈) - Extra( 엑스트라)
Franze( 프란체) - Love Love Love ( ISOI ver.)( 아이소이 잡티로즈세럼 광고음악)
Kang Goeun( 강고은) - Let me hug you( 안아줄게)
Park Ji Hyeon( 박지현) - I like it when you smile( 그대가 웃으면 좋아)
SUHO 수호 - 무중력 ( Zero Gravity)
Live Clip GB9( 길구봉구) - Good Night
URBAN ZAKAPA( 어반자카파) - Counting Days( 열 손가락)
2024.06.13.
JUNNY - RUSH ( ft. BOBBY)
BOL4( 볼빨간사춘기) - Lips ( Feat. GISELLE( 지젤) of aespa)
Weki Meki( 위키미키) - CoinciDestiny
NAYEON - ABCD
공기남 - Merry go round ( Feat. 범준, 윤예준) Lyric Video
권진아 - Bad News ( 1 HOUR LOOP)|송스틸러 - Bad News|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist -
2024.06.12.
CSR( 첫사랑) - Pretty mob
TRENDZ ( 트렌드지) - GLOW ( ENG SUB.)
YOHAN KIM 요한킴 - hummingbird
PINKVERSE( 핑크버스) - Call Devil ( Lyric Video ( ENG Ver.))
Weki Meki( 위키미키) - CoinciDestiny
짙은 ( Zitten) - 좋단 말야 ( I Mean, I Like It)
2024.06.11.
nynas( 니나스) - Not Quite a Rockstar Yet( 아직은 락스타가 아니지만)
igloobay( 이글루베이) - Atlantis( 아틀란티스)
SUPER JUNIOR 슈퍼주니어 - Show Time
Lee Seung Chul( 이승철) - Its Rainy Day( 비가 와)
조정석 - 아로하 ( 1 HOUR LOOP) ( 슬기로운 의사생활 OST Part 3)|리릭비디오|Lyric Video|Stone Music Playlist
2024.06.10.
SUNGHWI( 성휘) - The hot summertime is gone( 뜨거웠던 여름은 지나가고)
K( 케이) - The Same
OSCiiL( 오씰) - Siren( 사이렌)
DJ Sparrow - 꽃 ( FLOWER) ( Feat. Gist, VVON)
Lyrics Video ichan( 정이찬) - Not Afraid( 무섭지 않아)