Távol-keleti komolyzenei fesztivál szeptember 1-től 4-ig


2022.08.23. 19:00 Írta: KACS Kategória: Hírek

Távol-keleti komolyzenei fesztivál szeptember 1-től 4-ig

Vigyázó szemeiket vessék Távol-Keletre – hangzik a sokak által osztott vélemény, miszerint a klasszikus zene jövőjét nem egyedül Európában és az Egyesült Államokban, de Ázsiában érdemes keresni. Nem csupán az évről évre felfedezett fiatal virtuóz muzsikusok jelzik kelet felemelkedését, hanem az a fúzió is, amely a két világtáj egyesítésével sajátos színeket és formákat hoz létre. A Farkas Gábor által életre hívott I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál Japán gazdag zenei kultúráját mutatja be. A Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén klasszikus európai és kortárs japán zeneszerzők művei csendülnek fel egymás után.

2022.09.01. csütörtök 19:30-21:30
Nyitókoncert: Kortárs és kultikus mesterek Jegyvásárlás

Először az egyik legtehetségesebb fiatal komponista, Miho Hazama (*1986) Chimera című darabját halljuk, amelyet egy kritikus Escher önmagába visszatérő lépcsőihez és folyosóihoz hasonlított, majd egy Brácsaversenyt Toshio Hosokawa (*1955) műhelyéből, aki hazájának legelismertebb zeneszerzőjeként Münchenben, Luzernben, Velencében és Varsóban is sikert aratott. A versenymű szólistája az iskoláit Sanghajban, Philadelphiában és New Yorkban végző fiatal vonósművész, Luosha Fang. Mivel Japánban évtizedek óta kultikus tisztelet övezi Mozart zenéjét, a világháborút követő újjáépítés éveiben pedig Beethoven népszerűsége hágott annál is magasabbra, illő, hogy a bécsi klasszikusok is szerepeljenek a műsorban. Mozart A-dúr hegedűversenyét (K. 219) Akiko Suwanai szólójával halljuk, aki 1990-ben, tizennyolc évesen a Nemzetközi Csajkovszkij Verseny legfiatalabb győztese volt. Ezután hangnemet nem, csak hangszert cserélünk: az A-dúr zongoraverseny (K. 488) szólistája Farkas Gábor lesz, majd ketten Várdai István csellóművésszel kiegészülve a zenetörténet kakukktojás-versenyművét, Beethoven Hármasversenyét szólaltatják meg. Az esten a Liszt Ferenc Kamarazenekar muzsikál.

2022.09.02. péntek 19:30-21:00
Kontrasztok és harmóniák Jegyvásárlás

A Grammy-jelölt Miho Hazama műveiből több mint tíz hanglemez készült, zenéje nem csupán a szakma fejbólintását vívta ki, hanem a közönség tetszését is. Szólóhegedűre írt B to C című alkotását az ősbemutatót is jegyző Chiharu Taki előadásában halljuk. A különbözőségekben való gyönyörködés jegyében született Bartók Kontrasztok című darabja (egy nagy amerikai jazzszaxofonos, Benny Goodmann megrendelésére), amit a Japánban élő és dolgozó Kohán István klarinétművész, valamint Chiharu Taki és Eva Yulin-Shen előadásában hallunk. A koncertet egy "tiszteletbeli magyar", Johannes Brahms zongoranégyese koronázza meg, amelyben a szerző magyaros motívumokat rejtett el.

2022.09.03. szombat 10:30-11:20
A róka vendégei – japán családi program Jegyvásárlás

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál gyerekeknek és családoknak szóló műsorában a legkisebbek is bemutatkoznak. A koncerten japán és magyar népdalok szólalnak meg filmvetítéssel, a végén pedig zenei készségeket fejlesztő játékokra is lehetőség nyílik.

A Távol-keleti Fesztivál keretén belül egy csodálatos koncertre invitálunk mindenkit, aki érdeklődik a japán zene és kultúra iránt. Ugyanis a távolról érkező művészek nemcsak Japánról fognak mesélni, hanem a közönséggel való játékon keresztül annak különleges hangszereiről is. De persze a hangszerek sem maradnak némák, varázslatos hangjukkal ők is mesélni fognak, mégpedig egy japán mesét, A róka vendégei-t.

A koncertet követően pedig mindenkit várunk szeretettel családi programunkon, ahol a zöld teától kezdve az origamin át a koto-ig, sok japán jellegzetességgel lehet majd megismerkedni!

2022.09.03. szombat 18:00-19:00
Japán jazz és világzenei koncert: Keresztműfajok Jegyvásárlás

Nem túlzás kijelenteni, hogy Sumie Kaneko zenei gondolkodása több mint egy évezredet ölel fel, hiszen pályája a tradicionális japán zene bűvöletében indul, majd a jazz és az etno felé fordult. Hangszere, a koto 13 húrral rendelkezik, amelyet a játékos pengetővel szólaltat meg. A citerákkal rokon, majdnem két méteres, és egykor minden menyasszonynak illett rajta játszani. A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál koncertjén Sumie Kaneko a jazzt és a klasszikust szívesen vegyítő magyar zongoraművésszel, Káel Norberttel áll színpadra, akivel nemcsak a crossover stílus iránti vonzalmukban, hanem alma materükben is egyeznek: mindketten a bostoni Berklee College of Music tanulói voltak.

2022.09.03. szombat 19:30-20:30
A Párizs–Budapest–Tokió-tengely – Kamarazenei koncert Jegyvásárlás

Japán őt imádja– ezzel a bulváros fordulattal tudósított Kohán István sikereiről egy magyar újság kilenc éve, épp csak egy csipetnyi túlzással. A magyar klarinétművész két éven belül négy japán verseny fődíját és közönségdíját is elnyerte, muzsikált a Tokiói Filharmonikusokkal és elnyerte a hazánkban rendkívül népszerű Kobayashi Ken-Ichiro elismerését. Kohán István rövid Magyar fantáziája mellett Schubert és Bartók egy-egy művét halljuk, a hangversenyt viszont egy világhírű japán klasszikus, Toru Takemitsu műve nyitja Toshio Hosokawa átdolgozásában: az A string around autumn című darab Claude Debussy és Olivier Messiaen ihletésére, a francia forradalom évfordulójára született, eredetileg brácsaverseny. Ezúttal a szólóhangszer mellett zongorát hallunk. A műsor végén Mendelssohn pazar d-moll zongoratrióját csendül fel, amelyet a legelső bemutató után nem kisebb pályatárs, mint Schumann lelkesen üdvözölt: "Korunk mesterműve, amely (...) unokáinkat, dédunokáinkat is megörvendezteti majd." Azóta ennél is több emberöltő telt el, s talán a komponista és méltatója sem gondolta volna, hogy a trió milyen sokat jelent majd két földrész három nagyszerű művésze – Luosha Fang, Várdai István és Eva Yulin-Shen – számára.

2022.09.04. vasárnap 10:30-11:20
Chihiro Zeneországban – anime zenei koncert Jegyvásárlás

Az anime nem csupán rajzfilm, hanem Japán egyik legkelendőbb kulturális exportcikke, amely a képregényművészetből vált önálló, gyerekeket és felnőtteket is megérintő műfajjá, és szerzett sok millió rajongót világszerte. A legelismertebb anime-művész, Hayao Miyazaki író-rendező azonban óv a túlzott imádattól, és úgy véli, a rajznál mindig fontosabb az élet, és a fikciónál többet mond a valóság. A világra való érzékenységének köszönheti sikerét a Totoro, a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Kiki, a boszorkányfutár. Koncertünkön nemcsak a Studio Ghibli messzi tájakra repítő filmzenéi szólalnak meg zongorán, hegedűn, csellón és énekhangon, hanem a nyugati klasszikus zene – Händel, Liszt, Puccini és Cassadó –örökbecsű dallamai is. Bízunk benne, hogy a két világ közötti mély rokonság a hallgató előtt sem marad rejtély.

2022.09.04. szombat 18:00-19:00
Japán kortárs zenei est és előadás Jegyvásárlás

Amikor 1989-ben megszűnt a kétpólusú világ, Toru Takemitsu, az akkor még élő, legendás japán zeneszerző ekként írt egy kortárszenei folyóirat hasábjain: "A művész feladata, hogy hidat képezzen (...). Egy japánnak, hogy tanuljon a nyugattól, és minden nyugatinak – európainak és amerikainak –, hogy megbecsülje a keleti kultúrát. Legyen ez bármilyen nehéz és komoly feladat, nem tolhatjuk el magunktól." Takemitsu mellett két másik komponista-generáció is megjelenik ezen a koncerten. Miho Hazama harmincas éveiben jár, egyaránt otthonos a klasszikus és a zenekari jazz műfajban, korábban Charlie Parker-jazzdíjjal jutalmazták és Grammy-díjra jelölték. A Suntory Zenei Díjjal kitüntetett Toshio Hosokawa, akinek négy évtizedet felölelő életművében Shakespeare-feldolgozás és Hiroshima áldozatai előtt tisztelgő darab is található, 1955-es születésűként lassan a japán zene vitathatatlan tekintélyévé érik. Műhelyéből három rövid darabot, köztük egy zongoratriót hallunk.

2022.09.03. vasárnap 19:30-20:30
Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál gálaest: Rítusok és hangok Jegyvásárlás

Ha a sakuhacsi nevét nem is mindenki ismeri, hangjáról biztosan a cseresznyevirágzás jut eszébe. De a tradicionális japán fuvolaféle, amelynek története több mint 1300 évre nyúlik vissza, a modern zeneművészetben is megtalálta a helyét. A fiatal virtuóz, Reison Kuroda például akkor határozta el, hogy játszani akar rajta, amikor húszévesen meghallotta Takemitsu Toru egyik kompozícióját. Azóta számos díjat nyert a bambuszból készült hangszerrel, és több zeneművet komponáltak neki. A koncert első felében az ő kivételes játékát halljuk, Sumie Kaneko koto művésszel együtt.

A francia impresszionisták Távol-Kelet iránti rajongása közismert: Maurice Ravel miniatürista, letisztult stílusát gyakran hasonlítják a japán zene klasszicizáló hangjához. A szünet után felcsendülő Lúdanyó meséi pentaton skálái például keleti hatásról árulkodnak, a rokonság azonban mélyebb: az ember könnyen el tudja képzelni magát, hogy Hokusai festményeit vagy Meizsi-korabeli litográfiákat nézeget, miközben a zenét hallgatja. Eva Yulin-Shen és Farkas Gábor négykezese után japán dalokat hallunk Hiroko Kato énekhangján, majd három művet, amely inkább az európai virtusról árulkodik: Ravel Tzigane című rapszódiáját Chiharu Taki, Paganini rövid Cantabiljét pedig Luosha Fang hegedűszólójával, majd Brahms V. magyar táncát Kohán István átiratában.

Forrás: Magyar Zene Háza

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Aktív közösségi fordítások
Jumping Girl (2015) 3. rész
60.71%
Click, Like, Share (2021) 3. rész
12.66%
Click, Like, Share (2021) 4. rész
6.19%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden vasárnap:
KBS2 19:55
Three Bold Siblings
tvN 21:10
Little Women
jTBC 22:30
The Empire
jTBC 22:30
The Empire of Law

Legfrissebb videoklipek
2022.10.01.
서액터 ( Seo actor) - Where Your Eyes Linger Lyric video
서액터 ( Seo actor) - Changing My Mind ( Feat.. J.O.Y) Lyric Video
LIMELIGHT ( 라임라잇) - Eye To Eye Special Clip ( Live Ver.)
Ujoo( 유주) - Breaking Up( 난 이별중)
heroincity ( 히어로인시티) - DECK
R&B ARTIe In The Room - Singing in Silence
Park seong hee( 박성희) - Lament for shaggy hair( 쑥대머리) ( Feat. Haegum Kim Jun Hee( 해금 김준희))
2022.09.30.
디제잉이 끝난 후 이 남자가 공연을 즐기는 방법 #형원 #HYUNGWON #shorts -
"채"끼라웃 H.ONE의 사운드 체크 시간 #형원 #HYUNGWON #shorts -
In The Live 4K 권민제 - 어묵 국물 ( Memory)|인더라이브, Stone LIVE
igloobay( 이글루베이) - Cosmos( 코스모스) ( Feat. Jang Kyung Min( 장경민) of Lacuna( 라쿠나))
Tamiz( 타미즈), HIRO( 히로) - Downy( 다우니)
SM Classics 서울시립교향악단 - Black Mamba ( Orchestra Ver.)
LAS( 라스) - Runaway ( feat. D-Hack( 디핵)) ( Lyric Video)
LIMELIGHT ( 라임라잇) - StarLight ( Performance Ver.)
PARK JIHOON( 박지훈) - Moon&Back
[ -
-
Lyrics Video LaLamallet( 라라말렛) - Forest Adventures( 숲속체험)
- 어묵 국물 ( Memory)|Stone Music+
K4 - 폭풍 같은 사랑
2022.09.29.
Backstage of Peter Do X SMTOWN | SEULGI, JENO, SHOHEI, EUNSEOK -
CHANNEL_9 fromis_9 - 채널나인
kim Youngchul( 김영철) - Marc Got It( 막가리)
BEO( 비오) - Complex( 자격지심) ( Feat. ZICO)
LIMELIGHT ( 라임라잇) - StarLight ( Close-Up Vertical Ver.)
LIMELIGHT ( 라임라잇) - StarLight ( Close-Up Ver.)
LA POEM( 라포엠) - Sunrise ( Sunrise After THE WAR)
[고막소년단 EP.3] 어서와 -
-
BALLAD Kim Gihyeon( 김기현) - Kindness is( 다정함은)
월수금화목토 OST Part 1 유주 ( YUJU) - Real Love
정구한 ( KUHAN) - Im Still ( 다시 나를 찾아와 OST)
S.E.S. - Love
2022.09.28.
LEE CHAE YEON ( 이채연) - ( MacGuffin) Since Jan.11.1700
Stray Kids <MAXIDENT> UNVEIL : TRACK 3-3 - 나 너 좋아하나봐 ( 승민, 아이엔) ( Can’t Stop ( Seungmin, I.N))
Stray Kids <MAXIDENT> UNVEIL : TRACK 3-2 - TASTE ( 리노, 현진, 필릭스) ( TASTE ( Lee Know, Hyunjin, Felix))
Stray Kids <MAXIDENT> UNVEIL : TRACK 3-1 - 3RACHA ( 방찬, 창빈, 한) ( 3RACHA ( Bang Chan, Changbin, HAN))”
Cover 찬 - 여름비 ( 샘김 Sam Kim)
LIMELIGHT ( 라임라잇) - Eye To Eye
MIRAE( 미래소년) - Drip N Drop
-
데일로그 ( Dailog) - 풍덩 ( Plop) Lyric Video
2022 인천공항 SKY 페스티벌 K-POP 콘서트 | 2022 Incheon Airport Sky Festival | THE BOYZ, MAMAMOO, Kep1er, VIVIZ -
2022.09.27.
CRAVITY 크래비티 - PARTY ROCK
LIMELIGHT ( 라임라잇) - StarLight
CRAVITY - PARTY ROCK
R&B SIM2 - Closer ( Feat. CloveR)
케이윌 어텐션 커버 ( 아카펠라ver.) -
BIBI( 비비) - Animal Farm( 가면무도회)
Lyrics Video Aquibird( 아키버드) - Pretending To Be Okay( 괜찮은 척) ( Tropicalia ver.)
YOUniverse - ANGD : Be that as it may( 아니 근데)
악토버( OCTOBER) - Vain
허지 ( Huh Jee) - Sunflower Lyric Video
투니버스 ( Tooniverse) - 쌍쌍송 ( ssang-ssang-song) ( 투니버스 쌍쌍초월 테마송)
Lyrics Video Aquibird( 아키버드) - Pretending To Be Okay( 괜찮은 척) ( Sound System ver.)
HIP HOP Eugene Cha( 차유진) - Alright ( Feat. bvegya)
Kim Yeon-Ji( 김연지) - Someone Said Time Make Me Forget The Love Soon( 시간이 지나면 잊혀진다 누가 그랬어)
SUDI - 너는 어떤지 궁금해 ( I am curious how you are) ( Feat. noovv) Lyric Video, Visualizer
2022.09.26.
Special Clip MONSTA X 몬스타엑스 - MONBEBE 7th Anniversary Message