Csak győzzünk választani! (Kávéházi sokszínűség)


2017.04.23. 21:00 Írta: Czeczon Enikő Kategória: Cikk

Csak győzzünk választani! (Kávéházi sokszínűség)

Koreai sorozatok kedvelt forgatási helyszínei a kávézók. Gondoljunk csak a Gong Yoo főszereplésével készült Coffee Prince-re, ahol a romantikán kívül egy kávézó történetébe is bepillanthattunk.

A koreaiaknál az "erős fekete" története 1890-ig vezethető vissza, amikor Kodzsong király az Orosz Nagykövetségen tartózkodott. Az orosz konzul sógornője kávét szolgált fel az uralkodónak és kíséretének, és a keserű íz hamar elnyerte tetszésüket. 1920-ban tett szert még nagyobb népszerűségre a kávé. Sorra nyíltak a kávézók, amelyek randevúk, közösségi beszélgetések, politikai szervezkedések helyszínei voltak, és napjainkban sem csökkent a kávéimádat az országban. A világ minden táján vannak kávékedvelők, de Koreában a kávészerelmet magas szintre emelték. Minden utcasarkon található legalább egy kávézó, amelyek változatos kínálattal és különböző dizájnnal csábítják be az embereket egy "fekete máléra".

De milyen egyedi kávéfogyasztó helyek lelhetők fel Koreában? A következőkben 13 fajta kávézót mutatok be, amelyeket egyedinek és érdekesnek találtam.

1. K-pop kávézó

Minden rajongó álma, hogy egy ilyen helyre beszabadulhasson, ahol kávézás mellett kedvenceik zenéit hallgathatja, és CD-ket, plakátokat vásárolhat. Az Everysing nevű helyet az SM Entertainment működteti. Így zömében a hozzájuk köthető koreai hírességekkel (Super Junior, Girls' Generation, f(x), SHINee) kapcsolatos tárgyakat lehet beszerezni, miközben egy forró kávét is elfogyaszthatsz.
Például: K-Story vagy Everysing.


2. Hanbok kávézó

Szeretnél olyan ruhát viselni, mint amilyent a The Moon That Embraces The Sun vagy A palota ékkövei szereplői? Akkor ezt a helyet nem szabad kihagyni. A történelmi sorozat kedvelői gyakran álmodoznak arról, hogy a koreai hagyományos, csinos öltözéket, a hanbokot viselhessék. Ebben a kávézóban lehetőség nyílik rá, sőt frizurát és sminket is készítenek. Aztán következhet a fotózkodás az erre kialakított szobákban.
A fiúrajongók se féljenek, számukra is vannak öltözékek ebben a kávézóban.
Például: Hanbok Cafe Seoul.


3. Kerékpározók figyelem!

Koreában található biciklis kávézó, ami nem csak egy erős fekete elfogyasztására alkalmas. A hely biciklis szervizként, illetve kerékpár bérlő helyként is funkcionál. Azok számára, akik látták a You Came From The Stars című sorozatot, ismerős lehet a Kerékpár Kávézó, amely a dráma második részében fel is tűnik, nem meglepő, hiszen a sorozat hőseit gyakran látni két keréken. A főhősnő a második részben úgy fogalmazott: "Óh, általában biciklivel járok, ha nincs semmi elfoglaltság betervezve.".
Például: Bike Cafe (Bundang, Gyeonggi-do).


4. Minden egyetemista és kollégista vágya egy nyugalmas hely, ahol tanulhat!

Otthon nagy a nyüzsgés, a kollégiumban meg épp buli van, vagy a szobatársaid nincsenek figyelemmel arra, hogy tanulnál és hangoskodnak? Koreában erre is van egy megoldás. Látogass el a Tanuló/Könyvtár kávézókba, ahol békében és csendben bújhatod a tananyagot.
Például: May Island.


5. Hercegnőknek!

Gyerekként mindig arról álmodtál, hogy hercegnő legyél, és olyan ruhákat hordj, mint például Csipkerózsika vagy Hamupipőke? A te helyed akkor a Princess Diary, ahol habos-babos ruhákat bérelhetsz, és hercegnői eleganciával fogyaszthatod el a kávédat.
A kávéház gyakori látogatói az Ewha Womans University diákjai. Az egyetem a világ legnagyobb női oktatási intézete. Szerencsésnek tartom, hogy ezen intézmény közelében nyitotta meg kapuját a kávézó, hiszen több száz nő nehéz tanulmányai közepette vágyhat arra, hogy pár órára hercegnő lehessen.
Például: Princess Diary.


6. Hello Kitty Kávézó

A japán mesefigura Dél-Koreában is nagy népszerűségnek örvend, ezért nem meglepő, hogy kávéházat is nyitottak Hello Kitty-s tematikával. Képzeljünk el egy helyet, ahol minden rózsaszín, Hello Kitty néz vissza ránk a falakról, a bögrékről, a kávék habjairól. A Hello Kitty-s latte art nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében.
Például: Hello Kitty Cafe.


7. Fotósok kedvelt helye!

Ha szeret az ember fotózni, és gépe is van, akkor érdemes betérni a Cafe'ra nevezetű helyre. A fényképészek édenkertjének is nevezhetjük. Hangulatos hely, amelynek falain gyönyörű fotók díszelegnek. A polcokon különböző objektíveket találunk, amelyeket ki is próbálhatunk.
Ha bármi kérdésünk van a fényképezőgépekkel vagy a fényképészettel kapcsolatban, akkor nyugodtan fordulhatunk a baristákhoz, mert ők nem csak kávékészítő szakemberek, hanem a fényképészet terén is jártasak.
Különlegességük az édesburgonya latte.
Például: Cafe'ra.


8. Kemping Kávézó

A világ egyik legfejlettebb országában a kirándulás, kempingezés közkedvelt szabadidős tevékenységnek örvend. A The Heirs című sorozatban is, amelynek főszereplője a nagy népszerűségnek örvendő Lee Min Ho, kempingezni mentek a diákok. Aki látta a sorozatot, annak biztosan rémlik a hangulatos kempingautó, a lobogó tűz, a kempingszékek, ahol romantikus pillanatokat töltött el Kim Tan (Lee Min Ho) és Cha Eun-Sang (Park Shin-Hye).
A koreaiak kirándulás iránti imádatának köszönhetően megnyitottak egy Kemping Kávézót, amelynek belső terét úgy építettek ki, hogy az ember a szabadban érezze magát.
Például: I'm Camper.


9. Viktoriánus kávézó

19. századi Anglia, tükrös báltermek, csicsás székek, aranyozott karfák és még sorolni lehetne ezen kor sajátosságait. Meg lehet említeni a romantikus, kosztümös regényeket, ahol gyakori helyszínek a villák és a paloták. Gondoljunk csak a Jane Austen: Büszkeség és balítéletből Mr. Darcy Pemberly birtokára, kastélyára. Ki ne álmodozott volna arról, hogy egy olyan helyen éljen.
Pár óra erejéig néhány kávézóban részese lehetsz a viktoriánus életérzésnek.
Például: Palace-like Cafe Where a Princess Lives.


10. Charlie Brown Cafe

A Hello Kitty Cafe nem az egyetlen hely, ahol egy mesefigura köré építettek ki egy kávézót. Charlie Brown és barátai, Lucy és Snoppy is megtalálhatóak egy másik helyen. Snoopy lábnyomokkal van tele a fal, Snoppy nézd rád a falakról. Hatalmas karakter szobrok állnak a kávézóban, ahol selfie-ket készíthetnek a vendégek.
Például: Charlie Brown.


11. Macskák, kutyák, birkák

Mind a macska-, kutya- és birkakedvelők találnak maguknak kávézót Koreában!
Macska kávézóból nem egy található Koreában, de a kutya és birka kávézó ritkaság számba megy, az utóbbiból csak egy létezik az országban.
Például: Thanks Nature Cafe (birka), Bau House Puppy Cafe (kutya), Lily Cat in Myeongdong (macska).


12. Társasjáték imádóknak

A mai modern világban kevesen ülnek le társasjátékozni az asztalhoz, hiszen már mobiltelefonon is elérhetőek a játékok. De akik arra szánják magukat, hogy élőben, személyesen társasozzanak, azoknak mindenképp el kell látogatniuk a Gangnam Building 2. emeletén található Cafe Oz-ba.
Például: Cafe Oz.


13. 221B

Sokan kérdezhetik, hogy milyen név ez egy kávézónak, de akik Sherlock rajongók, azoknak igenis bejön az elnevezés. Sherlock Holmes, a neves detektív lakcíme a London, Baker Street 221B. A Szöulban fellelhető kávézó Sherlock Holmes témájú, és specialitásuk a Sherlock Coffee, amely hasonlít a Guiness sörre.
Például: 221B Cafe.


A koreai kávézók közös tulajdonsága, hogy egyediek és kiváló kínálattal várják a vendégeket. De a kávézóba járásnak nem a kikapcsolódás a fő motivációja, hanem a kellő mennyiségű energia biztosítása a zsúfolt, pörgős napokra. Ez nem is meglepő, hiszen a világ egyre dinamikusabbá váló országában nagy szükség van az energiára.

Felhasznált források:
Ravissant
Siaseo
Seoulistic

Bejegyzés Like-olása, megosztása:

Aktív közösségi fordítások
Pasta (2010) 20. rész
100%

Segítek én is a fordításban!

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden hétfőn:
SBS 08:30
I'm a Mother too
KBS2 09:00
Waves, Waves
MBC 19:15
Secrets and Lies
KBS1 20:25
Sunny Again Tomorrow
tvN 21:30
Let's Eat 3
KBS2 22:00
Are You Human Too?
SBS 22:00
Thirty But Seventeen
MBC 22:00
Risky Romance
jTBC 23:00
Life