A csoszoni királyok élete 17. rész - Hjodzsong király


2016.10.18. 20:00 Írta: CherryRock Kategória: Cikk

A csoszoni királyok élete 17. rész - Hjodzsong király

Hjodzsong király Korea Csoszon dinasztiájának tizenhetedik királya volt. Tíz évig uralkodott, 1649-től 1659-ig. Ő a legismertebb király a mandzsu Csing-dinasztia ellen irányuló hadjárat terve miatt és az Orosz Birodalom elleni hadjárat miatt, ami a Csing-dinasztia felkérésére indult. Az északi hadjárat terve sosem lett kivitelezve, mivel meghalt, mielőtt elkezdődött volna. Érdekesség: Apja Indzso király, anyja Inryeol királynő. Egy felesége és egy ágyasa volt. Feleségétől egy fia (az örököse) és hat lánya született, az ágyasától mindössze egy lánya.

Születés és háttér:
Hjodzsong király 1619-ben született, Indzso király második fiaként, ekkor az apja még csak herceg volt. 1623-ban, mikor a Nyugati Párt végrehajtott egy puccsot, hogy elmozdítsa az akkori uralkodót, Kvanghegun királyt és Indzsot koronázza meg új királynak, az apja mellett Hjodzsongot is a palotába hívták és 1626-ban megkapta címét, mint Bongrim nagyherceg.

A Csing-dinasztia foglya:
1627-ben Indzso király keményvonalas diplomatikus politikája háborút hozott a mandzsuk és Korea között. Később, 1636-ban a mandzsuk (Csing-dinasztia) legyőzték Csoszont és Indzso király ígéretet tett hűségére a Csing császárnak, Samjeondo-nak, meghajolva Hong Taiji lábai előtt kilencszer. Ekkor Indzso és Hong Taiji aláírtak egy szerződést, mely szerint a mandzsuk fogolyként magukkal vihetik Kínába Indzso két fiát, az idősebbik Sohyeon koronaherceget és a fiatalabb Hjodzsongot.

Kínában való száműzetése alatt Hjodzsong leginkább a bátyját próbálta megvédeni a Csing-dinasztia fenyegetéseitől. Hong Taiji még mindig távol volt a seregével a kínai Ming-dinasztia elleni háborúban, és szintén harcolt a mongolokkal és a kínai muszlimokkal. A Csing császár rengetegszer kérlelte Sohyeon koronaherceget, hogy menjen a csatamezőkre és segítsen vezényelni a csapatokat a mandzsu ellenség ellen. Hjodzsong aggódott bátyjáért, mivel ő volt Csoszon jogos trónörököse és nem volt semmilyen katonai tapasztalata. A bátyja helyett ő ment harcolni a kínaiakkal és szintén követte Sohyeon-t az ujgurok és muszlimok elleni csatákban a nyugati fronton.

A bátyja mentén európaiakkal is kapcsolatba került a Kínában való tartózkodás alatt és szintén azt vallotta, hogy Csoszonnak szüksége van új technológiák kifejlesztésére, erőteljesebb politikára és katonai rendszerre, annak érdekében, hogy az ország meg tudja magát védeni a külső fenyegetésektől. Ő is ellenszenvet táplált a Csing-dinasztia ellen, mely elszakította őt az országától és a családjától. Ezalatt az időszak alatt elhatározta, hogy elkészíti a mandzsuk elleni északi hadjárat óriási tervét, mely majd bosszúként szolgál a Csing-dinasztia 1636-os háborújáért.


Trónra emelése:
1645-ben Sohyeon koronaherceg egyedül tért vissza Csoszonba, annak érdekében, hogy segítsen apjának, Indzso királynak a nép kormányzásában. Azonban gyakran került konfliktusba vele, mivel apja utálta Sohyeon nyitottságát az európai kultúra iránt és a Csing-dinasztia iránti diplomatikus nézeteit sem fogadta el. A koronaherceget hamarosan holtan találták a király szobájában és egy rövid temetési szertartás után gyorsan elföldelték. Később Indzso szintén kivégeztette Sohyeon feleségét, aki megpróbálta kideríteni férje halálának igazi okát. A legendák azt állítják, hogy Indzso megölte a saját fiát, méghozzá azzal a tintatartóval, amit Sohyeon hozott neki Kínából.

Ahelyett, hogy Sohyeon legidősebb fiát, Suk Chul herceget választották volna koronahercegnek, mint a király következő örökösét, Indzso inkább Bong Rim nagyherceget választotta és neki adományoza a koronahercegi címet. Amikor Indzso király 1649-ben meghalt, Hjodzsong örökölte a trónt, (azaz Bong Rim), így ő lett Csoszon tizenhetedik királya.


Északi hadjáratok:
Trónra kerülése után reformokba kezdett és megnövelte Korea haderejét. Először eltávolította Kim Ja Jeom-ot, kinek politikája korrupt volt és nagyobb hatalommal bírt, mint maga a király. Utána a palotába hívatta Song Si Yeol-t és Kim Sang Heon-t, akik támogatták a Csing-dinasztia elleni háborút. Hjodzsong katonai kiterjeszkedése masszív volt és számos határszéli erődöt is építtetett a Yalu folyó mentén, azaz Csoszon és a Csing közös határánál. Amikor holland tengerészek csoportja – köztük Hendrick Hamel - partra sodródott Csedzsu-szigeténél, Hjodzsong utasította őket, hogy készítsenek muskétákat a hadsereg számára, így Korea először jutott muskétákhoz a Hét éves háború után.

Azonban a Csing-dinasztia folytatta gyarapodását, gyorsan növelve a nyugati területeit, miután sikeresen meghódították Minget 1644-ben. A hadjáratot lehetetlen volt visszaverni, mivel a mandzsuk beolvasztották a kínai hadsereget a sajátjukba. A csoszoni haderő, bár megreformálták és megnövelték a számát, mégsem tudott megküzdeni a mandzsu és kínai összevont erők ellen. A Csing-dinasztia pedig barátságosan és közeli szövetségesként bánt Csoszonnal.

A megnövelt haderő 1654-ben volt először bevetve, mikor is a Csing-dinasztia segítséget kért az orosz invázió elleni harcokban. 150 Csoszon muskétás 3000 mandzsu mellett ütközött meg az orosz sereggel a Hutong-i csatában, melyet a Csing-Csoszon szövetséges erők nyertek meg. 4 évvel később, 1658-ban Csoszon szintén csapatokat küldött az oroszok ellen a Csing seregek megsegítésére. A Shin Ryu által vezetett 260 muskétás és ágyúkezelő egyesült Sarhuda katonai kormányzó erőivel. Az egyesült erők lehajóztak a Hurka és a Sungari folyón és megütköztek az orosz csapatokkal, akiket Amur Cossacks és Onufriy Stepanov parancsnokok vezettek. 270 orosz katonát öltek meg és űztek el a mandzsu területekről. Az oroszok elleni csaták bizonyították, hogy Hjodzsong reformjai stabilizálták a csoszoni hadsereget, bár soha többé nem kerültek bevetésre. A hadjáratok ellenére Oroszország és Csoszon jó kapcsolatot ápolt. Az északi hadjáratokat úgy emlegetik a történelemben, hogy "Az Oroszok elnyomása".


További eredmények:
Hjodzsong uralkodása alatt rengeteg mezőgazdasági könyvet adtak ki, annak érdekében, hogy előmozdítsák az agrárkultúrát, amely a Hét éves háború alatt lepusztult. A király folytatta elődje, Kvanghegun király rekonstrukcióit. Nehéz időkbe telt, míg visszaállította a gazdaságot és ugyanekkor a hadsereg kiterjesztését is megnövelte. Ezen kívül több fajta fém érmét is készíttetett, melyeket lőszer készítéséhez is használhattak volna, de végül ezt feladta annak érdekében, hogy a királyságot újjáépítse. Túl sok stressznek volt kitéve, mivel az ország számos külső és belső problémáival egyaránt foglalkozott és viszonylag fiatalon, 41 évesen hunyt el 1659-ben. Habár a nagy terve, az északi hadjárat sosem valósult meg, a legtöbb ember úgy tekinti őt, mint egy briliáns és bátor uralkodó, aki a nép szolgálatának szentelte az életét.

Hjodzsong király korában játszódó sorozatok:
Chuno
Cruel Palace: War of Flowers
Hwajung - A fény hercegnője magyar szinkronos változat
The Horse Doctor

Hjodzsong király korában játszódó filmek:
Seondal: The Man Who Sells the River

A magyar fordítás az angol nyelvű Wikipédia Hyojong of Joseon szócikke alapján készült 2014-ben.

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
The King of the Desert (2022) 5. rész
33.41%
The King of the Desert (2022) 6. rész
13.32%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden pénteken:
00:00
Cold Blooded Intern
MBC 19:05
Meant to Be
KBS2 19:50
The Elegant Empire
KBS1 20:30
Unpredictable Family
SBS 22:00
The Escape of the Seven: War for Survival

Legfrissebb videoklipek
2023.09.22.
- Im Good ( Blue)
LeeZe( 리제)( 이지혜) - Never let you go again( 이젠 놓지 않을게요)
KIM YO HAN( 김요한) - Blue In You( 그대 안의 블루) ( Duet With CHEEZE( 치즈))
VCHA - Y.O.Universe
GEMINI ( 제미나이) - Attention ( Feat. DAWN, BLASÉ)
Kinn ( 킨) - 너라서 Lyric Video
슬랙스 ( Slvckx), 디제이티즈 ( DJ Tiz) - Charcoal
cossoff ( 코스오프) - One Day
2023.09.21.
Seen Hyun Hee ( SEENROOT)( 신현희 ( 신현희와김루트)) - MISHMASH( 엉망진창)
In The Live 4K 허성현 ( Huh) - hit the floor|인더라이브, Stone LIVE
FANTASY BOYS 1st Mini Album [NEW TOMORROW] M/V -
Yim Siwan( 임시완), WINTER( 윈터) - Win For You
Young K ( DAY6) - With You | 웹툰 No Office Romance! 사내연애 사절! OST
LYRIC VIDEO Young K ( DAY6) - With You | 웹툰 No Office Romance! 사내연애 사절! OST
-
DANCE DKB( 다크비) - The Wave
정승훈 ( Seung Hun Jeong) - 끈 ( Vocal. JK 김동욱)
2023.09.20.
TEMPEST ( 템페스트) - Vroom Vroom
[컴백떡밥모음.zip -
Lacuna ( 라쿠나) - John
EightO - KANAGAWA
MangoPhalt( 망고팔트), WGAG( 윗공아공) - My First Romantic Love( 첫사랑의 로맨스) ( feat. doyouka)
JooWonDae( 주원대) - Lost in memories( 버려진 나)
Xdinary Heroes 〈Livelock〉 The Beginning -
2023.09.19.
FANTASY BOYS 1st Mini Album [NEW TOMORROW] One Shot Performance Video -
- 소용없어 거짓말
- TROUBLE|Target: ME|Stone Music+
EVNNE ( 이븐) - TROUBLE
nochexintoma - Drop
Standing Egg( 스탠딩 에그) - 29( 스물아홉)
고요 ( GOYO) - 우리의 이야기들로 ( Story) ( feat.siso( 시소)) Lyric Video
[ -
규빈 ( GYUBIN) - 낙서 ( Scribble) ( Feat. 원슈타인 ( Wonstein))
담예 ( DAMYE) - Don′t Text Ur Ex ( Feat. SHIRT) Visualizer
Kyung Dasom( 경다솜) - JAZZ
Aty( 아티) - Be Alright
2023.09.18.
이채연 ( LEE CHAE YEON) - LETS DANCE ( Performance Video)
HONG JIYUN( 홍지윤) - The early morning car( 새벽차)
D.O. 디오 - Somebody
[Nizi Project Season 2] Part 1 #10 Highlights -
Lyrics Video O.O.O( 오오오) - 눈이 마주쳤을 때
Lyrics Video Buzz( 버즈) - Tomorrow
Lyrics Video Choi Yu Ree( 최유리) - Reason( 매일을 물어요)
Lyrics Video Younha( 윤하) - Shine On You( 빛이 되어줄게)
Lyrics Video Lemon City( 레몬시티) - Hold me Kiss me Love me
샘 카터 - I Don’t Know ( 순정복서 OST)
- EL7Z UP
2023.09.17.
Zia( 지아) - It Just Happened( 그냥 그렇게 됐어)
KOHI( 코히) - LADY( 레이디)
LUVDIA( 러브다이아) - LUV TAP
슬랙스 ( Slvckx), 디제이티즈 ( DJ Tiz) - 타임머신
doyouka( 강동영) - two months( 2months)
2023.09.16.
아라문의 검 ( The sword of Aramun) OST Part 1 포레스텔라 ( Forestella) - Chosen One
- Chosen One ( 아라문의 검 OST Part 1)|Stone Music+
CRAXY( 크랙시) - Undercover
Franze( 프란체) - Gaze ( Like A Dream)( 바라봐) ( Feat. Kjun)
2023.09.15.
FANTASY BOYS 1st Mini Album [NEW TOMORROW] M/V TEASER #2 -
딘딘 ( DINDIN) - 속는 중이야 ( Foolin’ Myself)
mimiirose( 미미로즈) - FLIRTING ( Performance Ver.)
Song I Han( 송이한), YERIN( 예린) - All I need is you( 너만 있으면)