A csoszoni királyok élete 3. rész - Thedzsong király


2016.09.28. 20:00 Írta: CherryRock Kategória: Cikk

A csoszoni királyok élete 3. rész - Thedzsong király

Thedzsong király, született Yi Bang Won, Korea Csoszon dinasztiájának harmadik királya volt és egyben az apja a "Nagy Szedzsong Király"-nak.

Csoszon alapítása:
1367-ben Thedzso király ötödik fiaként született és a Yi Bang Won nevet kapta. 1382-ben megszerezte a képesítést, mint a Korjo dinasztia hivatalnoka. Fiatal évei alatt segített apjának, hogy minél nagyobb támogatást kapjanak a kormány befolyásos embereitől és a polgároktól. Thedzsong segített az apjának az új dinasztia megalapításában, befolyásos tisztviselők meggyilkolásával, mint például Jeong Mong Ju, aki lojális maradt a Korjo dinasztiához. (Róla bővebben Thedzso királynál lehet olvasni).

Hercegek harca:
1392-ben segített apjának megbuktatni a Korjo dinasztiát és megalapítani az új dinasztiát, Csoszont. Yi Bang Won várta a kinevezését, mint a trón utódja, hisz a legnagyobb mértékben járult hozzá Csoszon alapításához. Azonban apja, Thedzso király és az első miniszter, Jeong Do Jeon Thedzso legkedvesebb fiát, (aki a nyolcadik volt a sorban és Yi Bang Won féltestvére volt, Sindeok királyné második fia) Yi Bang Seok-ot nevezte ki koronaherceggé 1392-ben.

Ez a konfliktus főképpen Jeong Do Jeon miatt alakult ki, aki bárki másnál jobban irányította és meghatározta az új dinasztia ideológiáját, szervezeti felépítését, jogi alapjait. Úgy látta Csoszont, ami egy olyan királyság, amelyet a király által kinevezett miniszterek irányítanak. Míg Yi Bang Won viszont abszolút monarchiát akart, ahol közvetlenül csakis a király kormányoz. Mindkét oldal tudatában volt az egymás elleni ellenségeskedésnek és készen álltak egymás elsöprésére.

1398-ban, Sindeok királyné hirtelen halála után Thedzso király mély gyászba borult, ezalatt Yi Bang Won rajta ütött a palotán, megölte Jeong Do Jeon-t s a támogatóit és emellett még Sindeok királyné két fiát is, beleértve a koronaherceget. Enne az eseménynek a történelmi megnevezése: "Hercegek Első Viszálya".

Thedzso király, egyrészt megdöbbenve a ténytől, hogy a fiai képesek egymást gyilkolni a koronáért, másrészt a felesége halála utáni lelki kimerültségtől lemondott a koronáról és sürgősen megkoronázta Yi Bang Gwa-t (Csongdzsong király), így ő lett az új uralkodó.

Csongdzsong király legelső cselekedete, mint uralkodó, az volt, hogy visszatért a fővárosba, Gaeosongba, ahol úgy vélte, sokkal kényelmesebb. Yi Bang Won-nak még megmaradt a saját serege, ereje és hamarosan konfliktusba került az elégedetlen idősebb bátyjával, Yi Bang Gan-nal, aki szintén hatalomra vágyott

1400-ban Bak Po tábornok, aki csalódott Yi Bang Won-ban, mert nem jutalmazta meg őt eléggé a "Hercegek Első Viszálya"-kor tett szolgálataiért, szövetségre lépett ezzel az idősebb testvérrel, Bang Gan-nal (Hoean herceg), és fellázadtak Yi Bang Won ellen. A történelemben ezt a "Hercegek Második Viszálya"-ként említik. Yi Bang Won sikeresen leverte a bátyja seregét, utána kivégeztette Bak Po-t és Bang Gan-t száműzetésbe küldte. Csongdzsong király, aki félt testvére erejétől, kinevezte Bang Won-t koronahercegnek és a következő évben lemondott. Yi Bang Won átvette Csoszon trónját és hosszú ideig uralkodott, mint Thedzsong király, Csoszon harmadik uralkodója.


A királyi hatalom megszilárdulása:
Thedzsong uralkodásának kezdetén a korábbi nagy király, Thedzso hajlandó volt lemondani a királyi pecsétről, ami a királyi törvények legitimitását jelentette. Thedzsong olyan politikába kezdett, amivel bizonyította az uralkodói rátermettségét. Királyként az első cselekedete az volt, hogy megszüntette a kormány felső köreinek a kiváltságait és megtiltotta az arisztokráciának, hogy magánhadsereget tartsanak. Visszavonta a jogokat, hogy a független erők ne tudjanak nagyszabású gyűléseket szervezni egy esetleges lázadáshoz és drasztikusan megnövelte a nemzeti hadsereg létszámát. A következő cselekedete királyként az volt, hogy felülvizsgálta a hatályos jogszabályokat, melyek a földtulajdon adóztatására vonatkoztak és az állami javak birtokba vétele. A korábban elrejtett föld felfedezésével a nemzeti vagyon megduplázódott. Kezdeményezte a "hopae" rendszert is, ami a személyazonosítás egy korábbi formája volt, vagyis a tulajdonos nevének és lakóhelyének bejegyzése, így ellenőrizve az emberek mozgását. Ezen kívül felszereltetett egy nagy dobot a palota elé, így a közemberek, ha valamivel, valakivel problémájuk támadt, akkor megszólaltathatták a dobot, ezután elmehetnek a palotába a király elé és panaszolhattak.

Abszolút Monarchia:
Ezen kívül kialakított egy erős központi kormányt és abszolút monarchiát hirdetett. Thedzsong király kiadott egy új rendeletet, miszerint az Állami Tanács minden döntése csak a király jóváhagyásával léphet hatályba. Ez véget vetett a miniszterek és a tanácsadók egymás közti állandó vitájának és a királyi hatalmat nagyságrendekkel erősítette. Röviddel ezután Thedzsong létrehozta a Shinmun Irodát, melynek az volt a szerepe, hogy olyan eseteket vizsgáljon, amelyekben a sértett alanyok igazságtalan bánásmódban részesültek a kormányzati tisztviselők vagy arisztokraták által.

Thedzsong azonban Jong Do Jeon idejéből sok reformot érintetlenül hagyott. A konfucianizmus híve volt, a buddhizmust elvetette, szerinte a konfucianizmus, több mint politikai filozófia, több mint egy vallás. Számos templomot bezáratott, amiket még a korjoi királyok hoztak létre és vagyonukat elkobozta, hozzácsatolta a nemzeti vagyonhoz. Mindeközben posztumusz címet adományozott Jeong Mon Ju-nak, (állami főtanácsos, mely egyenlő az első miniszter kinevezéssel), habár ő volt, aki Jeong Do Jeon-t lemészárolta. A történelem iróniája, hogy Jeong Do Jeon-t az egész Csoszon dinasztia alatt rágalmazták, Jeong Mun Ju-t, annak ellenére, hogy ellenzéki volt, tisztelték.

Thedzsong külpolitikája is kemény vonalat mutatott. Az északi határszélen a Jurchen-eket támadta, míg a déli partokon a vakókat (japán kalózokat).

Thedzsong támogatta a kiadványokat, a kereskedelmet és az oktatást. Megalapította és ösztönözte az Uigeumbu-t és ugyanebben az időben a királyi gárdát és a titkos rendőrséget. 1418-ban lemondott és átadta a trónt fiának, Nagy Szedzsong királynak, de az uralkodást vasököllel folytatta. A fontos dolgokban ő döntött és kivégeztette Szedzsong apósát, Shim Ohn-t és annak testvéreit. Thedzsong kivégeztetett vagy száműzetett rengeteg olyan támogatót, akik segítettek neki trónra emelkedni, annak érdekében, hogy megerősítse királyi hatalmát. Azért, hogy a rokonokat korlátozza, szintén megölette királynéjának (Won Gyeong) mind a négy testvérét és Szedzsong fia feleségének rokonait.

Thedzsong rendkívül ellentmondásos figura, hisz azért, hogy hatalomra kerüljön, rengeteg riválisát, sőt a rokonait is megölette, ugyanakkor hatékonyan javított a lakosság életkörülményein, megerősítette a nemzeti védelmet, és szilárd alapokat fektetett le utódja, Szedzsong uralkodásához. Thedzsong ismert volt a vadászat iránti szenvedélyéről.


Szedzsong király korában játszódó sorozatok:
Jang Young Shil
King Sejong the Great Nincs magyar felirat!
Six Flying Dragons
Six Martyred Ministers Nincs magyar felirat!
Splash Splash Love
Tree With Deep Roots
Queen Insoo

Szedzsong király korában játszódó filmek:
I Am a King (2012)
The Divine Weapon (2008)

A magyar fordítás az angol nyelvű Wikipédia Taejong of Joseon szócikke alapján készült 2014-ben.

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
The King of the Desert (2022) 5. rész
33.41%
The King of the Desert (2022) 6. rész
13.32%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden pénteken:
00:00
Cold Blooded Intern
MBC 19:05
Meant to Be
KBS2 19:50
The Elegant Empire
KBS1 20:30
Unpredictable Family
SBS 22:00
The Escape of the Seven: War for Survival

Legfrissebb videoklipek
2023.09.22.
- Im Good ( Blue)
LeeZe( 리제)( 이지혜) - Never let you go again( 이젠 놓지 않을게요)
KIM YO HAN( 김요한) - Blue In You( 그대 안의 블루) ( Duet With CHEEZE( 치즈))
VCHA - Y.O.Universe
GEMINI ( 제미나이) - Attention ( Feat. DAWN, BLASÉ)
Kinn ( 킨) - 너라서 Lyric Video
슬랙스 ( Slvckx), 디제이티즈 ( DJ Tiz) - Charcoal
cossoff ( 코스오프) - One Day
2023.09.21.
Seen Hyun Hee ( SEENROOT)( 신현희 ( 신현희와김루트)) - MISHMASH( 엉망진창)
In The Live 4K 허성현 ( Huh) - hit the floor|인더라이브, Stone LIVE
FANTASY BOYS 1st Mini Album [NEW TOMORROW] M/V -
Yim Siwan( 임시완), WINTER( 윈터) - Win For You
Young K ( DAY6) - With You | 웹툰 No Office Romance! 사내연애 사절! OST
LYRIC VIDEO Young K ( DAY6) - With You | 웹툰 No Office Romance! 사내연애 사절! OST
-
DANCE DKB( 다크비) - The Wave
정승훈 ( Seung Hun Jeong) - 끈 ( Vocal. JK 김동욱)
2023.09.20.
TEMPEST ( 템페스트) - Vroom Vroom
[컴백떡밥모음.zip -
Lacuna ( 라쿠나) - John
EightO - KANAGAWA
MangoPhalt( 망고팔트), WGAG( 윗공아공) - My First Romantic Love( 첫사랑의 로맨스) ( feat. doyouka)
JooWonDae( 주원대) - Lost in memories( 버려진 나)
Xdinary Heroes 〈Livelock〉 The Beginning -
2023.09.19.
FANTASY BOYS 1st Mini Album [NEW TOMORROW] One Shot Performance Video -
- 소용없어 거짓말
- TROUBLE|Target: ME|Stone Music+
EVNNE ( 이븐) - TROUBLE
nochexintoma - Drop
Standing Egg( 스탠딩 에그) - 29( 스물아홉)
고요 ( GOYO) - 우리의 이야기들로 ( Story) ( feat.siso( 시소)) Lyric Video
[ -
규빈 ( GYUBIN) - 낙서 ( Scribble) ( Feat. 원슈타인 ( Wonstein))
담예 ( DAMYE) - Don′t Text Ur Ex ( Feat. SHIRT) Visualizer
Kyung Dasom( 경다솜) - JAZZ
Aty( 아티) - Be Alright
2023.09.18.
이채연 ( LEE CHAE YEON) - LETS DANCE ( Performance Video)
HONG JIYUN( 홍지윤) - The early morning car( 새벽차)
D.O. 디오 - Somebody
[Nizi Project Season 2] Part 1 #10 Highlights -
Lyrics Video O.O.O( 오오오) - 눈이 마주쳤을 때
Lyrics Video Buzz( 버즈) - Tomorrow
Lyrics Video Choi Yu Ree( 최유리) - Reason( 매일을 물어요)
Lyrics Video Younha( 윤하) - Shine On You( 빛이 되어줄게)
Lyrics Video Lemon City( 레몬시티) - Hold me Kiss me Love me
샘 카터 - I Don’t Know ( 순정복서 OST)
- EL7Z UP
2023.09.17.
Zia( 지아) - It Just Happened( 그냥 그렇게 됐어)
KOHI( 코히) - LADY( 레이디)
LUVDIA( 러브다이아) - LUV TAP
슬랙스 ( Slvckx), 디제이티즈 ( DJ Tiz) - 타임머신
doyouka( 강동영) - two months( 2months)
2023.09.16.
아라문의 검 ( The sword of Aramun) OST Part 1 포레스텔라 ( Forestella) - Chosen One
- Chosen One ( 아라문의 검 OST Part 1)|Stone Music+
CRAXY( 크랙시) - Undercover
Franze( 프란체) - Gaze ( Like A Dream)( 바라봐) ( Feat. Kjun)
2023.09.15.
FANTASY BOYS 1st Mini Album [NEW TOMORROW] M/V TEASER #2 -
딘딘 ( DINDIN) - 속는 중이야 ( Foolin’ Myself)
mimiirose( 미미로즈) - FLIRTING ( Performance Ver.)
Song I Han( 송이한), YERIN( 예린) - All I need is you( 너만 있으면)