A csoszoni királyok élete 1. rész - Thedzso király


2016.09.26. 20:00 Írta: CherryRock Kategória: Cikk

A csoszoni királyok élete 1. rész - Thedzso király

Thedzso király (született Ye Seong Gye) Korea Csoszon dinasztiájának első királya és a fő figurája a Korjo dinasztia megdöntésének. 1899-ben Gwangmu császár, aki 1897-ben kikiáltotta a koreai birodalmat, Thedzsot poszthumusz rangra emelte.
Thedzso Korjo hadseregének birtoklásával magasra emelkedett a ranglétrán, majd 1392-ben megragadta a trónt. Fiai folyamatosan viszálykodtak a trónért, ezért 1398-ban lemondott. 1408-ban hunyt el.

Történelmi emelkedés:
A késői 14. században a 400 éves Korjo dinasztia, összeomlani látszott a mongol birodalom megszállása miatt. 1350-ben ismét visszanyerte függetlenségét az egyre fogyó mongol birodalomtól, bár sok észak-keleti területét vesztette, ahol még mindig mongol helyőrségi csapatok voltak.

Katonai karrier:
A hatalomra kerülő, tiszteletnek örvendő Ye Seong Gye (Thedzso) a késői 1370-es, korai 1380-as években folyamatosan nyomta le a mongolokat a félszigetről ehhez felhasználva jól szervezett japán kalózok segítségét. Végül elfoglalta a koreai félszigetet, majd visszaverte a Yuan dinasztia lázadását.

1388-ban egy Ming hírnök érkezett, aki elhozta "U király" (14 éve hatalmon) kérését, miszerint kérik Korjo északi területeinek jelentős részét. Choi hadvezér (a Yuan dinasztia támogatója) megragadta az alkalmat, hogy anti-Ming hangulatot teremtsen és a Liadong félsziget inváziójára buzdított (Korjo azt állította, hogy az az ősi Korjo királyság része).

Yi tábornokot (Thedzso) választották, hogy vezesse az inváziót, aki egy nagyon fontos döntést hozott, ezzel megváltoztatva Korea történelmét. (Ezt a lépést nevezik: "Visszafordítani a hadsereget a Wihwa szigetről"). Annak tudatában, hogy magasrangú hivatalnokoknak, a népnek, sőt a nagy elrettentő Ming császárnak a támogatását is élvezte, úgy döntött, hogy vezetni fogja a lázadást és visszaszerzi a fővárost, Gaesong-ot, hogy biztosítsa a kormány irányítását.

(Gaesong = a Korjo dinasztia fővárosa volt. Most pedig Észak és Dél-Korea közös irányítása alatt álló ipari központ. A város mindig is kereskedelmi központként virágzott, fő terméke a koreai ginzeng volt. Manapság már könnyűipari központként működik.)


Forradalom:
Yi tábornok a Yalu folyón át egyenesen a fővárosba irányította seregét. Choi hadvezér segítségével megfosztották a trónjától U királyt egy államcsínnyel, de nem került még ekkor sem a trónra.

Ehelyett U király fiát (King Chang) ültette rá, majd egy korábbi uralkodót, de sikertelennek bizonyultak, így mindkettőjüket halálra ítéltette. Yi tábornok most már vitathatatlanul a trón mögött állt. Nemsokára egy Korjoit koronáztatott királlyá erővel (King Gongyang). Bábként mozgatva Gongyangot, Yi szövetkezett a Shinjin arisztokratákkal (Jeong Do Jeon és Jo Jun).

1392-ben (ekkor Gongyang 4. éve volt trónon), megfosztotta Gongyeont a tróntól, száműzette őt és a családját Wonju szigetére, ahol titokban megölték őket és a trónra ült. Ezzel a Korjo dinasztia 475 éves uralma véget ért.

Thedzso ötödik fia, Yi Bang Won (későbbi Thedzsong király) adott egy fogadást a híres elismert költőnek, tudósnak, államférfinak, Jeong Mon Ju-nak, aki nem volt hajlandó Yi uralmát elismerni és támogatója volt a régi dinasztiának, mindezt archaikus versekben leírva, sőt az ellenzék vezető szerepét ellátva. Jeong-ot egész Korjo tisztelte, sőt, még Yi Bang Won is, de ő egy nagy akadály volt az új dinasztia támogatóinak szemében, így el kellett távolítani. A fogadás után hazafelé öt férfi támadt Jeong Mon Ju-ra és gyilkolta meg a Seonjuk hídon Gaeosongban. (Ez a híd most Észak Korea nemzeti emlékműve, ahol is az egyik sziklán egy barna folt van, amiről azt beszélik, hogy a tudós, költő Jeong vére, és az esőben ez a barna folt pirossá válik.)


Thedzso nézetei:
Annak ellenére, hogy megdöntötték a Korjo dinasztiát, mégis sok olyan tisztviselő, akik a régi rendszer mellé álltak, úgy tekintettek Thedzsora, mint egy forradalmi és meghatározó uralkodó, aki az ostoba, elavult rendszer ellen küzd, és aki menteni, védeni akarja nemzetét a külföldi erőktől és a konfliktusoktól.

A belbiztonságról a koreaiak gondoskodtak, újjáépítették a várost és fejlesztették a kultúrát. A Csoszon dinasztia előmozdította a nemzeti identitást, melyet fenyegettek a mongolok és a középen álló Jüan és Ming dinasztia.

Azonban néhány tudós egyszerű árulónak tartotta Thedzsot, aki hűtlen a régi rendszerhez, aki egy hitehagyott polgár, és Choi tábornokot, mint a katonai elitet sem fogadták el, hiszen Korjo hadseregét lemészárolta.

Thedzso sikeres diplomáciai politikája Korea történelmének korai újkorában is figyelemre méltó volt.


Uralkodás:
Yi Seong Gye-t (1392-1398) Csoszon új dinasztiájának nyilvánították és átnevezték az országot "Csoszon Nagy Királyságá"-ra. Thedzso korában nagymértékben javult a Kínával fenntartott kapcsolat. És bár kínai banditák garázdálkodtak Csoszon területén, Yi mégis megtagadta a Kína elleni támadást. Nem sokkal, hogy uralkodó lett, követet küldött Nankingba a Ming bíróságra, hogy tájékoztassa őket a dinasztikus változásról.

A japánokkal is sikerült kedvező kapcsolatot kialakítania. A japán nagykövet (Shogun Ashikaga Yoshimitzu) jelentette császárának, hogy lenyűgözte őt Csoszon.

1394-ben Hanseong lett a főváros (Szöul). Az új dinasztia hivatalosan is kihirdetésre került. Thedzso felhozta a kérdést, hogy melyik fia legyen az utódja. Bár Thedzso és Shineui királyné ötödik fia, Thedzsong járult hozzá leginkább apja hatalomra kerüléséhez, mégis mély gyűlöletet táplált apja két legfontosabb szövetségese, az első miniszter Jeong Do Jeon és Nam Eun ellen. Mindkét fél tudott az egymás elleni kölcsönös gyűlöletről és folyamatosan fenyegetve érezték magukat. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Yi Bang Won a méltó utód, akkor a miniszter, kihasználva befolyását, győzködte a királyt, hogy bölcsebb választás lenne azt a fiát választani, akit a legjobban szeret, nem pedig azt a fiút, aki a legjobbnak bizonyul az uralkodásra.

1392-ben Thedzso király 8. (Sindeok királyné 2.) fiát nevezték ki koronaherceggé, Uian nagyherceget (Yi Bang Seok), miszerint apja után övé lesz a trón. A királynő hirtelen halála után, akit Thedzso sokáig gyászolt, Jeong Do Jeon első miniszter összeesküvést szervezett, hogy megöli Yi Bang Wont és a testvéreit, hogy ezzel biztosítsa a pozícióját a kormányban.

Yi Bang Won meghallotta a tervet és fellázadt, házkutatást tartott a palotában, megölte Jeong Do Jeong-ot és a követőit, és a néhai Sindeok királyné két fiát. Ez az eset az "első herceg viszály" megnevezésként vált ismertté.

A volt királyt Thedzsot megdöbbentette e tény, hogy a fiai hajandók egymást megölni a koronáért és lelkileg amúgy is ki volt merülve második felesége elvesztése miatt, nagy gyorsasággal megkoronáztatta második fiát, Yi Bang Gwa-t (későbbi Jeongjong király) aki ezzel az új uralkodóvá vált. Ezt követően Thedzso király visszavonult a Hamhung királyi villába.

1400-ban Jeongjong öccsébe vetette hitét és önként lemondott a trónról Yi Bang Won javára. Így Yi Bang Won ebben az évben Thedzsong király néven trónra került.

Tíz évvel azután, hogy Thedzso király lemondott, 1408.05.24.-én elhunyt a Changdeok palotában. Guri városában található a sírja.


Thedzso király korában játszódó sorozatok:
Faith
Jang Young Shil
Jeong Do Jeon Nincs magyar felirat!
Maids
Shin Don
Six Flying Dragons
The Great Seer

Thedzso király korában játszódó filmek:
Empire of Lust (2015)
Seondal: The Man who Sells the River (2016)
The Pirates (2014)

A magyar fordítás az angol nyelvű Wikipédia Taejo of Joseon szócikke alapján készült 2014-ben.

Bejegyzés Like-olása, megosztása:
Facebook megosztás Messenger megosztás Whatsapp megosztás Viber megosztás Twitter megosztás Elküldés e-mailben
Facebook hozzászólások:
Aktív közösségi fordítások
Han Yeo Reum's Memory (2017) 1. rész
33.38%
Han Yeo Reum's Memory (2017) 2. rész
90.17%
Nineteen Otters (2022) 1. rész
14.75%

Ázsia Ékkövei a Facebookon

Dél-koreai sorozatok
minden szombaton:
KBS2 19:55
The Real Has Come!
tvN 21:10
Pandora: Beneath the Paradise
MBC 21:50
Joseon Attorney
jTBC 22:30
Divorce Attorney Shin

Legfrissebb videoklipek
2023.04.01.
You Me( 유미) - I Can Hear You
low-end project - Time Is Eternal & A Moment( 찰나의 꿈과 영원한 순간들) | Unintentional Love Story 비의도적 연애담 OST
Jung Dakyung( 정다경) - That name, mom( 그 이름 엄마)
low-end project - 찰나의 꿈과 영원한 순간들 | Unintentional Love Story 비의도적 연애담 OST
임상현 ( LIM SANG HYUN) - 영원한 사랑을 너에게 선물할게 ( Dreamer)
AnTasWell ( 앤타스웰), VVON ( 본) - Tolerance ( 신성한, 이혼 OST)
SUZANNE ( 수젠) - You Think You Know Me Lyric Video
One Up( 원업) - 데이트( prod. Jose)
Han Yeoyoo( 한여유) - If This Isn’t Love( 사랑이 아니면)
황영원 - 그거알아요
The Jaywalker( 제이워커) - Hands Are Tied ( Feat. 김형중)
Sung Jinhwan( 성진환) - 팔베개 ( 2016 single ver.)
용이봉이 - 째깍 ( Vocal. 곽)
Telefonist( 텔레포니스트) - City Casual
권아영 - 내가 다 울 때까지
20분 - 말하지못한
DOO - LOVE ALWAYS
Hongba( 홍차바다) - Oil Paint( 유화)
THE ELECTRICEELS( 전기뱀장어) - 보리 ( 예능 신혼일기 삽입곡)
NUNNUN( 눙눙) - Our Shadows( 너와 나의 그림자를)
flow( 플로우) - 흐물흐물 ( with sunmin)
영주 - 알아줘
더 웨일 - 오직 너뿐이라서
3호선 버터플라이 - Cant find myself( 나를 찾을 수 없어)
Ignite( 이그나이트) - What I Want ( Vocal by 유지원)
THE ELECTRICEELS( 전기뱀장어) - Coolest Waves( 가장 멋진 파도)
류이안 - 상사몽( 相思夢)
NUNNUN( 눙눙) - Green is here( 초록은 여기에)
Sieny( 시에니) - 나도 알아
Han Yeoyoo( 한여유) - Language Of Flowers( 꽃말)
DORITORI( 도리토리) - Sulsong( 술송)
이정민 - 밤하늘 오묘한
HWASAN( 화산) - Ssrirang( 쓰리랑)
황영원 - 좋다
정소리 - 오늘이 아니면
WIRETAP IN MY EAR( 내귀에 도청장치) - Emotion
Sung Jinhwan( 성진환) - 같은 색깔의 새들
Moonkle( 뭉클) - 기억이 머무는 노래
Ignite( 이그나이트) - Confused( 웃었다가 울었다가) ( Vocal by 유지원)
Changchul( 창출) - Midnight Arirang( 늦은 밤의 아리랑)
HWASAN( 화산) - Mom and Sister( 엄마야 누나야)
Flow( 플로우) - 연애를 왜 해
THE ELECTRICEELS( 전기뱀장어) - 행운을 빌어
Meny on the Track( 매니온더트랙) - Oh My God
Grimie( 그리미) - Rainy Gloomy Day
라떼 한 잔 - 걸터앉다
AmadoLeejaramBand( 아마도이자람밴드) - No( 아니)
제인제이 - 기억의 흔적
내귀에 도청장치 - 데몬
Little. S( 리틀에스) - 설레는 첫사랑 ( Feat. 효빈)
DongAhn( 동안) - 달려볼까
일나티 & 앤서( 새벽 예감) - 너의 이름은 햇살
나블라 - 울림
Henrietta( 헨리에타) - 가슴나무 ( Acoutic ver.)
예진아씨 - 이별까지도 이유를 찾진 말아요
doublep( 더블피) - Where ( prod. sinT, GC)
Jonnyspark( 쟈니스파크) - Miss You
Jorge - Someday ( feat. Jgland)
DK-project - 오늘 크리스마스
Conut( 코넛) - 흐린 뒤 맑음